• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Meggyőzhető az utcán élő emberek jelentős része

Lapszemle 2018.11.19 Forrás: magyarhirlap.hu
 Meggyőzhető az utcán élő emberek jelentős része

A hajléktalanok között sok a pszichés, mentális problémával, különböző függőségekkel küzdő ember, ez az oka a hajléktalanságuknak.

Akiket sikerül meggyőzni arról, hogy vegyék igénybe a hajléktalanellátás szolgáltatásait, legtöbbször az intézményekben is maradnak – ezt tapasztalják a Magyar Vöröskereszt utcán szolgálatot teljesítő szociális munkásai. A fedél nélküliek egy része a főváros szívéből a peremkerületekbe és a kisebb településekre húzódott ki - írta a magyarhirlap.hu.

A Magyar Vöröskereszt munkatársainak tapasztalata szerint az október 15-én életbe lépett jogszabályi változás után budapesti intézményükben és a főváros utcáin is jelentek meg új arcok, de kezelhető létszámban. Vidéken nincs nagy változás, aminek az egyik oka az lehet, hogy könnyebb meghúzódni elhagyott tanyákon, lakóingatlannak nem minősülő épületekben. A nagyobb városok közül Cegléden és Százhalombattán a szállók kihasználtságán nem érezhető a jogszabályi változás okozta vándorlás, van pár szabad hely is. Zalaegerszegen sincs jelentős eltérés, ám az amúgy is magas létszám kicsit emelkedett. Nagykanizsán pár ember tartózkodik láthatóan az utcán. W. Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője a rendőrség szerepéről beszélt, a hatóság munkatársai a zalai városban (is) segítenek a civil szervezetnek, együtt mennek ki a közterületekre. Néhány embert közösen sikerült meggyőzniük arról, menjenek a szállóra, ők később is ott maradtak.

A fővárostól északra fekvő szomszédos településeken, Szentendre, Budakalász és Pomáz környékén azt tapasztalják, hogy az utóbbi hetekben itt is feltűnt több új arc, akik elmondásuk szerint Budapestről érkeztek. A hajléktalanok tartózkodási helyei tehát átrendeződtek, változnak. A fedél nélküliek egy része viszont nem akarja elhagyni a korábban lakott területet, a szállót elutasítják, és igyekeznek kikerülni a hatóság látóköréből. Miskolcon többeket sikerült meggyőzni arról, hogy jobb dolguk lesz a hajléktalanszállón. Amikor meglátták, hogy rend van, nem lopnak, nem verekednek a többiek, visszatértek – közölte W. Fekete Judit.

Vonzó a hajléktalanok számára a meleg szoba, a tiszta ruhához jutás, a fürdés, valamint az orvosi vizsgálat lehetősége – hangsúlyozta Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője. Hozzáfűzte: különösen szimpatikus az otthontalanoknak, ha páros elhelyezést tud felkínálni számukra egy intézmény. Sokan ugyanis ennek hiányában töltik az életüket az utcán a párjukkal, mutatott rá a szakember. Az is segít a meggyőzésben, tette hozzá, ha nem nagy méretű tömegszálláson található, tízágyas szobákat kínál egy intézmény, hanem kis létszámú elhelyezést. Az is nyomatékkal bír, ha közvetlen fenyegetettségben, életveszélyben érzik magukat a fedél nélküliek.

Legolvasottabb cikkeink