• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az orvostudományban fontos az alázat

Regionális hírek 2018.11.19 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az orvostudományban fontos az alázat

Nagyon sok bölcsesség, tapasztalat, rutin és egy pici kurázsi kell ahhoz, hogy az emberből jó orvos legyen.

A hemato-onkológiai ellátás hangsúlyának megtartása és fejlesztése mellett egyebek mellett a reumatológiai, immunológiai és genetikai profilt, valamint a tudományos tevékenységet is tovább erősítené a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán Dr. Kovács Gábor. A november 1-jével kinevezett új igazgató alapvetőnek tartja a fiatalok bevonzását, a humánerőforrás megtartását; nemzetközi szinten is versenyképes csapatot kíván építeni. Az egyetem honlapjának beszélt a terveiről.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az onkológiai profil mindig is a leghangsúlyosabb terület volt, a 124 ágy majdnem felén daganatos betegeket látnak el, ma már három különböző osztályon (vérképzőszervi daganatok, neuroonkológia és egyéb daganatok). Amellett, hogy országos központ a klinika ezen a területen, a nemzetközi hírneve is egyre erősebb, mindezt természetesen meg kell tartani és tovább kell fejleszteni – emelte ki terveiről beszélve. Dr. Kovács Gábor az onkológiai kutatási tevékenység és az új terápiás lehetőségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok terén lát még lehetőséget a fejlesztésre, és kiemelten fontosnak tartja a fiatalok képzését és tudományos munkájuk támogatását. Jelenleg is tart a hemato-onkológiai részleg korszerűsítése, amelynek eredményeként jövőre egy 21. századi elvárásoknak mindenben megfelelő osztály jöhet létre.

Legnagyobb kihívásnak a humánerőforrás megtartását, fejlesztését és az utánpótlás biztosítását tartja. A következő 10 évben olyan erős csapatot akar felépíteni, ami világszinten is képes felvenni a versenyt.

Ahol lehetőség van rá, szeretné még hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, és például bevezetni a délutáni rendelést, a rugalmasabb munkabeosztást. A reumatológia és az immunológia egyre erősödő profil a klinikán, ezen a területen még szélesebb körű betegellátást és tudományos munkát szeretne. A neurológia terén (pl. izomvizsgálatok, neuromuszkuláris betegségek) is országos központtá kezd válni az intézet, a gyerekkori izombetegségek országos ellátását is tovább kívánják fejleszteni. Nagy hangsúly lesz a klinikai genetikai képzésen és ellátáson, mivel ez a terület ma már kulcsfontosságú. Szintén látványosan fejlődik a sebészet és a daganatsebészet, de mindezek mellett természetesen az általános gyermekgyógyászati ellátást is magas színvonalon kívánják fenntartani – részletezi Dr. Kovács Gábor.

Az igazgató mindezek mellett fontosnak tartja a kiszámíthatóságot és a rendet. Bár a felesleges bürokráciát, mint mondja, ő sem szereti, de bizonyos dolgok nem megkerülhetőek, így a minőségbiztosítási rendszerre, a belső protokollok és munkautasítások kidolgozására nagy hangsúlyt kíván fektetni.

A szakmai eredményeken túl Dr. Kovács Gábor a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyik legnagyobb erényének tartja a sajátos, bensőséges hangulatot, a közvetlen, beteg- és szülőcentrikus légkört, amit mindenképp szeretne megőrizni és tovább erősíteni. A teljes cikk itt olvasható(

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink