• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megint baj van a fővárosi érsebészeti ellátással

Lapszemle 2019.08.26 Forrás: medicalonline.hu
Megint baj van a fővárosi érsebészeti ellátással

Budapesten az összedőléssel fenyegetett rendszert a szakma tartja a hátán azzal, hogy a bajok ellenére ellátja a pácienseket.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikának, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek és a többi fővárosi érsebészetnek kell ellátnia a készenléti ügyeletet a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja (volt OBSI) helyett szeptembertől, ahogyan tették azt egész nyáron - írta a medicalonline.hu.

Tavaly ősszel, a nemzeti szív- és érrendszeri programban megfogalmazottak szerint, miniszteri jóváhagyással a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező GOKI-ban elkezdték kialakítani a III. progresszivitási szintű érsebészetet.

Idén márciusban a Péterfyből két szakorvos és egy rezidens, Sopronból egy gyakorlott érsebész főorvos, Veszprémből ugyancsak egy főorvos, valamint egy szakvizsga előtt álló rezidens érkezett a GOKI-ba. Így már akkor megmutatkozott, hogy ha bármilyen okból, akár csak egyetlen orvos kiesik a munkából az ország bármelyik intézményben, ott azonnal ingataggá válik, vagy akár meg is szűnik – elsősorban az akut – ellátás.

A szakembergárda valóban megérkezett a miniszter által országos központként kijelölt GOKI-ba, ám más fejlesztés az érsebészeti centrum kialakításával kapcsolatban nem történt. Az intézményben egyelőre a szívsebészeti kapacitások terhére kapott ágyakat az érsebészet. Az elektív betegek CT-it más budapesti szolgáltatóknál készítik el, a Szent István Kórházban csak az akut esetek képalkotó-diagnosztikájára van lehetőség – osztozva a kapacitásokon az intézmény más osztályaival.

A technológiai háttér egyelőre a GOKI-ban – ahogyan egyébként az OBSI-ban sem – nem adott az akut érsebészeti beavatkozások III. progresszivitási szintű ellátására. A GOKI érsebészetének tényleges fejlesztése annak ellenére sem indult el, hogy Horváth Ildikóegészségügyért felelős államtitkár idén februárban úgy fogalmazott: „folyamatban van a fejlesztés, fontos egészségpolitikai cél az érsebészet centralizálása. Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórház és a GOKI érsebészete”. A budai intézményben egyébként valóban újabb modellekre cserélték a régi CT-, MRI-, és DSA készülékeket, a kardiológiai intézetbe viszont továbbra sem jutottak eszközök, annak ellenére, hogy az országban egyedül itt végeznek például gyermekeknél szívtranszplantációt. Most mégis nekik kell „beugraniuk” a törölközőt (ismét) bedobó Péterfy helyébe. A teljes cikk itt olvasható.