• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Megint baj van a fővárosi érsebészeti ellátással

Lapszemle 2019.08.26 Forrás: medicalonline.hu
Megint baj van a fővárosi érsebészeti ellátással

Budapesten az összedőléssel fenyegetett rendszert a szakma tartja a hátán azzal, hogy a bajok ellenére ellátja a pácienseket.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikának, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek és a többi fővárosi érsebészetnek kell ellátnia a készenléti ügyeletet a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja (volt OBSI) helyett szeptembertől, ahogyan tették azt egész nyáron - írta a medicalonline.hu.

Tavaly ősszel, a nemzeti szív- és érrendszeri programban megfogalmazottak szerint, miniszteri jóváhagyással a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező GOKI-ban elkezdték kialakítani a III. progresszivitási szintű érsebészetet.

Idén márciusban a Péterfyből két szakorvos és egy rezidens, Sopronból egy gyakorlott érsebész főorvos, Veszprémből ugyancsak egy főorvos, valamint egy szakvizsga előtt álló rezidens érkezett a GOKI-ba. Így már akkor megmutatkozott, hogy ha bármilyen okból, akár csak egyetlen orvos kiesik a munkából az ország bármelyik intézményben, ott azonnal ingataggá válik, vagy akár meg is szűnik – elsősorban az akut – ellátás.

A szakembergárda valóban megérkezett a miniszter által országos központként kijelölt GOKI-ba, ám más fejlesztés az érsebészeti centrum kialakításával kapcsolatban nem történt. Az intézményben egyelőre a szívsebészeti kapacitások terhére kapott ágyakat az érsebészet. Az elektív betegek CT-it más budapesti szolgáltatóknál készítik el, a Szent István Kórházban csak az akut esetek képalkotó-diagnosztikájára van lehetőség – osztozva a kapacitásokon az intézmény más osztályaival.

A technológiai háttér egyelőre a GOKI-ban – ahogyan egyébként az OBSI-ban sem – nem adott az akut érsebészeti beavatkozások III. progresszivitási szintű ellátására. A GOKI érsebészetének tényleges fejlesztése annak ellenére sem indult el, hogy Horváth Ildikóegészségügyért felelős államtitkár idén februárban úgy fogalmazott: „folyamatban van a fejlesztés, fontos egészségpolitikai cél az érsebészet centralizálása. Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórház és a GOKI érsebészete”. A budai intézményben egyébként valóban újabb modellekre cserélték a régi CT-, MRI-, és DSA készülékeket, a kardiológiai intézetbe viszont továbbra sem jutottak eszközök, annak ellenére, hogy az országban egyedül itt végeznek például gyermekeknél szívtranszplantációt. Most mégis nekik kell „beugraniuk” a törölközőt (ismét) bedobó Péterfy helyébe. A teljes cikk itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink