• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mégis kaphatnak orvosi ellátást a szegények

Lapszemle 2020.10.23 Forrás: azenpenzem.hu
Mégis kaphatnak orvosi ellátást a szegények

A szankciók során csak a 2020. július 1-jét követően keletkezett hátralék számít.

Jókora port vert fel az az idei nyári változás, amely szerint érvénytelenítik TAJ-számát annak, aki félévig nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Úgy tűnik, most enyhítettek a kormányzati szigoron, a PM ugyanis hangsúlyozza: a nagyon rászorultak hatósági bizonyítványt kaphatnak, ami egy évig biztosítja nekik az ingyenes egészségügyi ellátást - írta azénpénzem.hu.

A Pénzügyminisztérium (PM) napokban kiadott tájékoztatásában azonban nyomatékosítja: ha valaki vagyoni, jövedelemi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi 7710 forintot, akkor mindenképp érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását. Amennyiben a szociális feltételek fennállnak, így például ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 34200 forintot nem haladja meg, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, ami a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást.

Még a nyáron figyelmeztetést adott ki az adóhatóság (NAV) arról, hogy megváltozott az a számlaszám, amire az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell utalni. Most kiderült, hogy mi indokolta ezt az intézkedést. Július elsejétől ugyanis a PM szerint új időszámítás vette kezdetét. A szankciók során csak a 2020. július 1-jét követően keletkezett hátralék számít.

A szaktárca szerint a felállított új szisztémában önhibáján kívül senki nem eshet el az egészségügyi ellátástól. Amint megszűnik valakinek az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a NEAK azonnal tájékoztatja erről az adóhatóságot. A NAV ezután értesíti az érintettet arról, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével veheti igénybe. A járulék összegéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is tájékoztatják a címzettet. A levelet az érintettek a napokban kapják meg. Ez elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, ennek hiányában a postai levélcímükre érkezik.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy - például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán - a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink