• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégis, mi folyik a hazai szülészeteken? Császármetszés-kórkép

Lapszemle 2023.12.07 Forrás: economx.hu
Mégis, mi folyik a hazai szülészeteken? Császármetszés-kórkép

Magyarországon átlagosan a szülések 40 százaléka császármetszéssel ér véget, a WHO szerint ezzel szemben a 15 százalékos arány lenne ideális.

Nem történt jelentős javulás az elmúlt években a császármetszések arányában Magyarországon, még mindig az élmezőnyben van hazánk Európában az ilyen beavatkozásokat tekintve. Miközben a WHO ajánlása szerint legfeljebb 15 százalékos arány lenne ideális, Magyarországon a császásmetszéses szülések aránya a legutolsó friss adatok szerint eléri 35-40 százalékot. Az egyes kórházak adatsoraiban pedig óriási eltérések vannak: míg több magyarországi intézményben a szülések több mint fele ilyen úton zajlik, addig máshol az esetek 25 százalékában végeznek csak császármetszést - írta a pénzcentrum a friss adatokat elemezve.

A NEAK által közzétett adatok szerint nem történt jelentős javulás az elmúlt években a császármetszéses esetek arányában. 2015-ben a szülések 38,46 százaléka történt császármetszés útján, 2022-ben 40,72 százalék. Vagyis 82 753 szülésből 33 700 császármetszéssel történt a kórházi összesített adatok alapján tavaly. 2021-ben 87 210 szülésre 35 437 jutott (40,63%).

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat adatai valamivel jobb arányt mutat: 94 003 élve születésre 32 525 császármetszés jutott az adatbázis szerint, vagyis 34,6 százalékos volt az ilyen beavatkozások aránya 2021-ben. Az eltérés feltehetően a számítási módszertan különbségeiből adódik. Mindenesetre mindkét arányszám jelentősen magasabb, mint a WHO ajánlása.

A NEAK oldala azt írja, a császármetszések elvégzésének az orvostudományon belül megvan a nagyon fontos és kiemelt szerepe, hisz nagyon sok anya és újszülött élete csak ezzel a módszerrel menthető meg, illetve bizonyos károsodások megelőzésében is vitathatatlan a szerepük. 

Az elmúlt időszakban azonban sajnálatos módon több olyan esetben is a császármetszést választják, amikor ennek csak kényelmi és nem szakmai okai vannak vagy az orvos, vagy az anya oldaláról. Ez természetesen nem kívánatos folyamat - írják a honlapon, elismerve, hogy jogos annak a bemutatása, hogy hol történnek nagyobb számban a császármetszések, illetve ebből látható, hogy hol születnek nagyobb számban természetesen úton az újszülöttek. A már említett adatsor tartalmazza ugyanis kórházanként is, mekkora a császáros szülések aránya.

A legrosszabb arányt a budapesti Magyar Honvédség Egészségügyi Központ mutatta fel 2022-ben: 56,42 százalékot. A Kanizsai Dorottya Kórházban 54,96 százalékos, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet 53,72 százalékos, a fővárosi Semmelweis Egyetem Klinikai Központ 53,57 százalékos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 53,4 százalékos arány mutattak fel. További kórházak és százalékok a teljes cikkben