• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégiscsak lesz kisebb lakóotthon Bélapátfalván is

Lapszemle Forrás: heol.hu

Találtak megoldást a bélapátfalvi fogyatékos otthon kitagolására.

Horváth László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón bejelentette: Szilvásváradon a tervezett négy lakóotthon helyett csak kettő lesz, viszont Bélapátfalván is épül két új. Az önkormányzat határozata lehetővé teszi, hogy az egészségház környékén, egy városi tulajdonú telken épüljön kisebb lakóotthon. Arra a kérdésre, hogy ehhez a városban élők mit szólnak, azt válaszolta, ezt a testület javasolta – olvasható a heol.hu portálján.

Az hogy idáig fajult a probléma, az a közvetlen tájékoztatás hiányából fakad. Nem szórólapokon, vagy sokak számára ismeretlen internetes oldalakon kellett volna informálni a lakókat – vélekedett a képviselő, aki azon kérdésre, hogy az elmúlt egy évben miért nem kifogásolta erélyesebben a tájékoztatás hiányát így válaszolt: tavaly jelen volt a bélapátfalvi közmeghallgatáson. Úgy vélte, a pályázat benyújtása mindenképpen helyes volt, mert biztosítja az intézmény jövőjét, emeli a szakmai munka minőségét.

Horváth László szerint hiba közönséges tranzakcióként beállítani az ingatlan adás-vételt, egyébként sem a fogyatékosok a vásárlók, hanem az ő nevükben történik az eljárás. Az érzékenyítésnek nevezett folyamat már nagyrészt elkésett, de még van tennivaló, például Nagyvisnyón a Felszabadulás úton, s Szilvásváradon a Kossuth utcában.

Úgy gondolja, az ellenzők leginkább irigységből, esetleg személyes konfliktus miatt utasítják el a projektet – tette hozzá Horváth László, aki felelevenítette azt is, hogy öt településen, 16 helyszínen valósul meg a kitagolás, amely plusz szolgáltatásokkal, munkahelyekkel is együtt jár majd. Ezáltal segítenek a most az otthonon kívül élő 350 fogyatékos személynek, s értelmes elfoglaltsággal, pénzzel további száz megváltozott munkaképességű embernek is. Az öt településen egyébként több mint kétszáz eladó ház van.

Horváth László korábban egyébként azt kérte a a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves megyei igazgatóságától, vizsgálja felül a pályázatot, majd azt, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat. Arra a kérdésre, hogy most miért változtatta meg véleményét, azt a választ adta, szerinte a fordulat a következetességből fakad. Mint mondta, azért adta ki közleményeit, mert olyan ellenállást tapasztalt, amely miatt nem lett volna szabad Szilvásváradra lakóotthont tervezni. Miután bejárta a helyszínt, úgy látta, néhány létrehozására van lehetőség. A maradék két szilvásváradi ingatlan nem a frekventált helyen fekszik, hanem nyugodt környezetben. Ezekben 24-en találhatnak majd otthonra.