• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meglepő, mit jeleznek az influenzaoltás mellékhatásai

Lapszemle 2022.11.11 Forrás: hazipatika.com
Meglepő, mit jeleznek az influenzaoltás mellékhatásai

A kutatók szerint az érintett szívbetegeknek az oltás mellékhatásaként jelentkező esetleges tünetektől sem kell tartaniuk.

Szívpanaszokkal élők számára mindenképpen javasolt az influenza elleni védőoltás felvétele – hívta fel a figyelmet egy friss tanulmány. A kutatók szerint az érintett betegeknek az oltás mellékhatásaként jelentkező esetleges tünetektől sem kell tartaniuk - írta a házipatika.com.

„Az influenzaoltás összefüggésbe hozható a szíveredetű megbetegedések és halálozás csökkent kockázatával, ennek ellenére a szívproblémákkal élő emberek egy jelentős része nem oltatja be magát. A habozás egyik lehetséges oka pedig a vakcináció mellékhatásai miatti aggodalom” – mutatott rá dr. Alexander Peikert, a bostoni Brigham and Women's kórház posztdoktori kutatója az Amerikai Szív Társaság (AHA) közleményében. Peikert szerint azonban a legfrissebb kutatási eredmények alapján azt lehet mondani, hogy „az enyhe oltási reakciók valójában jót jelentenek”. „Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, nem kell tőle megijednünk. Nem szabad, hogy ez tartson vissza az oltástól” – hangsúlyozta a szakember.

Peikert és munkatársai legújabb, az European Journal of Heart Failure című folyóiratban közölt tanulmányukban arra keresték a választ, hogy a szívbetegek körében mennyiben lehet megalapozott ez a félelem. Egy kísérlet keretében 157 egyesült államokbeli orvosi központ összesen több mint 5 ezer páciense körében vizsgálták az influenzaoltást követő reakciók előfordulását, valamint az elkövetkező három év halálozási adatait. A résztvevők mindegyike kórtörténetében szerepelt vagy szívelégtelenség, vagy korábbi szívroham. Egy részük sztenderd, más részük emelt dózisú oltóanyagot kapott influenza ellen. Mindent egybevetve a kutatók három influenzaszezon 7154 vakcinációjának történetét követhették nyomon.

Az így kapott adatokból kiderült, hogy a kísérleti alanyok 37,8 százaléka tapasztalt valamiféle oltási reakciót, háromnegyedük enyhe panaszokat. A leggyakoribb mellékhatásnak az oltás helyén fellépő fájdalom bizonyult, amelyet az izomfájdalmakról és az általános rossz közérzetről szóló beszámolók követettek. Mindössze az oltási reakciók 2,9 százaléka volt súlyos, ami az összes beadott oltás 1,1 százalékát reprezentálta.

Legolvasottabb cikkeink