• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megmentették a fiatal nő lépét

Lapszemle Forrás: Új Néplap

A szolnoki kórházban arra törekednek, hogy minél biztonságosabb és korszerűbb ellátást nyújtsanak.

Ennek kitűnő példája a sebészeti osztályon zajló tevékenység, ahol évtizedes hagyományai vannak a betegek számára jóval kisebb megterheléssel járó, laparoszkópos eljárással történő műtéteknek, illetve számos újítást, modern technikát alkalmaznak a gyógyítómunka során. Nemrégiben több különleges beavatkozást is végeztek, melyek a szakmában is párját ritkítják egész Magyarországon.

- Jómagam 1974 óta dolgozom sebészként, mind ez idáig azonban nem alkalmaztuk azt az eljárást, amit a napokban végeztünk el egy fiatal hölgy lépmű-tétjénél — jelezte dr. Dinka Tibor osztályvezető főorvos. — Még a mostani sebészeti tankönyvek útmutatása szerint is automatikusan ki kell venni a lépet mindenféle probléma esetén. A legújabb kutatások szerint azonban érdemes a lép megtartására törekedni, így azután, mivel a körülmények adottak voltak, megpróbáltuk azt, amire mostanáig nemigen vállalkoztak a kollégák: csupán a lép felső harmadát távolítottuk el, miután közel kétliternyi folyadékot szívtunk le a tályogból — tette hozzá.

Amint a főorvos elmondta, eredetileg a hagyományos lépeltávolításra készültek, ennek megfelelően immunizálták a beteget. A lép ugyanis fontos szerepet játszik a fertőzések leküzdésében, így hiánya komoly problémákat okozhat. Mivel azonban fiatal nőbetegről volt szó, akinek szerencsés esetben még jó néhány évtizedig szüksége lenne erre a szervére - adott esetben például a trombózisveszély csökkentése érdekében -, ráadásul a tályog és a lép csupán a felső pólusnál érintkezett, végül úgy döntöttek, megpróbálják megtartani ezt a fontos szervet. Az ultrahangos vizsgálatok azóta igazolták, hogy a csonkolt lép megfelelően működik.

A dr. Dinka Tibor által vezetett operációnak egyéb különlegessége is volt. - Bár nyitott műtétet végeztünk, a laparoszkópos eljárásoknál használt ultrahangos vágókészülékkel vékonyítottuk el a lép felületét, így ötvözve a két technikát. Tudomásom szerint erre még nemigen volt példa az országban, mint ahogy az is csak egyetlen alkalommal fordult elő, hogy hasonló, a lép megtartásával végződő műtétet hajtottak végre – tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink