• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Megmondod hol laksz, megmondom meddig fogsz élni!

Lapszemle 2021.12.06 Forrás: haszon.hu
Megmondod hol laksz, megmondom meddig fogsz élni!

Ha kevesebb intézmény működne, de tervezhető módon, nem ügyeleti alapon, hanem 0–24 órában, akkor nem beszélnénk orvoshiányról.

Alacsony színvonalú ellátás, pénztelenség, orvoshiány. Olyan állítások ezek, amelyeket gyakran hallani a magyar egészségüggyel kapcsolatban. Csakhogy nem feltétlenül igazak! Mihályi Péter közgazdász Tudományos Stand Up előadásában egy sor közkeletű tévedést igyekszik eloszlatni - írja a haszon.hu.

Eltitkolt egészségügy – ez az egyik előadásának címe. Miért ezt választotta, hiszen az egészségügy működése mindenki számára látható? És mindenkinek meg is van róla a véleménye. Hol itt a titok?

A magyar átlagember szerint a magyar egészségügyre jellemző anomáliák, mint például a várólisták vagy a hálapénz, sehol máshol a világon nem jellemzőek, minden nálunk a legrosszabb. Ez egyébként nem is meglepő, hiszen a komoly társadalmi elismerésnek örvendő magyar orvostársadalom ezt így éli meg, ezért ezt kommunikálja, amit aztán az emberek készséggel el is fogadnak. Ezzel szemben számtalan nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy ország egészségügyének színvonala annak gazdasági fejlettségétől függ. Mivel e tekintetben az utolsók között vagyunk Európai Unióban, a magyar egészségügy helyzete valóban nem rózsás, ám messze nem olyan rossz, mint az a gazdaságunk fejlettségéből következne. Ez az a titok, amiről a legtöbben nem tudnak.

Akkor az is téveszme, hogy azért ilyen alacsony színvonalú az ellátás, mert nincs elég orvos és ápoló?

Bizonyos szempontból igen. Minden nemzetközi statisztika azt mutatja, hogy a magyar egészségügy valamennyi területén hiány van ápolóból. Nem is csoda, hiszen rendkívül alacsonyak a fizetések, aki teheti, elhagyja a pályát. E területen addig nem is lesz változás, amíg maguk az orvosok nem állnak ki az ápolókért, és nem követelnek nagyobb elismertséget számukra. A doktorok tekintetében más a helyzet. E téren Magyarország jól áll, rengeteg orvosunk van – csak nagyon szétszórva, mert rengeteg a kórház is. Ekkora ágyszámhoz pedig valóban kevés az orvos. A baj az, hogy nincs jól megszervezve az ellátás. Ha kevesebb intézmény működne, de tervezhető módon, nem ügyeleti alapon, hanem 0–24 órában, akkor nem beszélnénk orvoshiányról.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink