• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megmondták a magukét Orbánnak a rektorok

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Eljöhet az a pillanat, amikor már nem az elbocsátás, hanem a fennmaradás lesz a legfőbb kérdés.

Véget ért a kétnapos Magyar Rektori Konferencia a Debreceni Egyetemen. A rendezvényt lezáró sajtótájékoztatón kiderült: a rektorok zárt körben megmondták a magukét Orbán Viktor miniszterelnöknek a forráselvonásokról, sőt Fábián rektor még Balog Zoltán miniszter egyik nyilvánosan elhangzott megjegyzését is visszautasította – írja a Népszabadság – online.

Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenben elmondott beszéde alapján nagy megnyugvás számunkra, hogy az állam nem vonul ki a felsőoktatásból. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Európában az átlagos állami szerepvállalás a felsőoktatás finanszírozásában mintegy 73 % – nyilatkozta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a szerdai sajtótájékoztatóján A Debreceni Egyetemen véget ért kétnapos rektori konferencián Mezey Barna arról is szólt: a miniszterelnöki látogatás egyik fontos hozadéka az volt, hogy finomodott a kormányzat által használt önfinanszírozó felsőoktatási modell definíciója, amelyet illetően szerinte még sok részletet tisztázni kell, hiszen – mint fogalmazott – az önfinanszírozás hosszú folyamatban csiszolódó fogalom. A közeljövőben világosan rögzíteni kell, hogy melyek azok a területek, amelyekből nem vonható ki állami hozzájárulás – mondta Mezey, aki úgy vélekedett: az alapkutatási tevékenység az, amelynek finanszírozásából az állam semmilyen körülmények között nem vonulhat ki. Noha Európában az állami hozzájárulás a felsőoktatásban 73%, nálunk ezt a szintet meg sem közelíti. Mint mondta, ez az arány – az Eötvös Loránd Tudományegyetemet kivéve, ahol 74% – mindenütt 50% alatt van – tette hozzá a Magyar Rektori Konferenci elnöke.

A Debreceni Egyetem rektora, a rektori testület egyetemi tagozatának elnöke, Fábián István még ennél is keményebben fogalmazott. A felsőoktatás csökkenő állami támogatásával kapcsolatban elmondta: "a borotvaélen táncolunk, s félő, hogy lesz olyan pont, amikor már nem az lesz a kérdés, hogy legyen-e elbocsátás, hanem az, hogy el tudjuk-e látni a feladatainkat". Fábián István hozzáfűzte azt is: a konferencián Orbán Viktornak is elmondta, hogy az esetleges további forráselvonások a működőképességet kérdőjelezik meg.

A felsőoktatással kapcsolatban több olyan sarkos megfogalmazás elhangzott, amelyben van ugyan igazság, de általánosságban véve nem igaz – nyilakozta Fábián. Mint mondta, ha egyes esetekben voltak is pazarlások, ez nem igaz a teljes magyar felsőoktatásra. A rektor így fogalmazott: „az ilyen állításokat a Debreceni Egyetem nevében a leghatározottabban vissza szoktam utasítani, most is megtettem a zárt körű beszélgetésen". A problémás eseteket egyenként kell megvizsgálni, tehát van igazság Balog Zoltán állításában, de az általánosításban nincs – tette hozzá Fábián István.

A sajtótájékoztatón a rektorok értékelték azt a kormányzati elképzelést is, amely szerint a Magyarországon tanuló külföldi diákok számát tíz év alatt meg kell háromszorozni, hogy létszámuk elérje a hatvanezer főt. Fábián István rektor ezzal kapcsolatban kijelentette: Debrecenben a külföldi hallgatók aránya 10 %, s már az is iszonyatosan nehéz munka, hogy ezt föltornázzák 15 %-ra. Hasonlóan diplomatikusan fogalmazott Mezey Barna is, aki közölte: a növelésre irányuló szándék jó, de ő maga inkább óvatosan bánna a számszerű becslésekkel.

Legolvasottabb cikkeink