• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megnyerték a csatát az mRNS-vakcinák

Lapszemle 2021.05.25 Forrás: nepszava.hu
Megnyerték a csatát az mRNS-vakcinák

Hogyan teljesített hazánk a járványban, lesz-e negyedik hullám és melyek a leghatásosabb oltóanyagok?

A statisztikák alapján egyértelmű, hogy egyes országok sokkal jobban kezelték a járvány, mint mások. Melyek lehetnek a döntő tényezők?- kérdezte a népszava.hu Dr. Theo Vost, a Washingtoni Egyetem a koronavírus-járvány modellezésével is foglalkozó Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének kutatóját.

Az erős kormányzattal rendelkező szigetországoknak, mint Szingapúrnak, Tajvannak és Új-Zélandnak sikerült megfékezni a járványt azzal, hogy szigorúan korlátozták a beutazást, ellenőrizték a távolságtartás szabályait és a maszkviselést. A másik végletet azok az országok jelentették, ahol a döntéshozók részben vagy teljes egészében tagadták a járvány jelentette veszélyeket, mint például Brazília, az Egyesült Államok vagy Oroszország.

Magyarországot hová sorolná?

Lehet, hogy nem én vagyok a legalkalmasabb arra, hogy Magyarországot értékeljem. Mindenesetre az látható, hogy Magyarország nagyon proaktív volt a vakcinabeszerzésben, és a szomszédos országokkal viszonyítva magas az átoltottság, ugyanakkor a járványügyi intézkedéseket kevésbé tartották be, és talán túl korán oldották fel őket.

Intézetük becslése szerint május 9-ig 38 330 Covid-haláleset történt Magyarországon. Tudná részletezni, hogyan számolták ezt ki? Hányan halhattak meg amiatt, mert a kórházak túlterheltek voltak és a betegek ezért nem kaphatták meg a szükséges kezelést?

Vannak becsléseink a többlethalálozásokról, illetve rendelkezünk azokkal az adatokkal is, hogy mennyi Covid-19 okozta halálesetet jegyeztek fel. A kettő közötti különbség többé-kevésbé azt mutatja, hogy hány áldozat maradt ki a hivatalos statisztikákból. Megállapítottuk továbbá, hogy azokban az országokban, ahol részletes adataink vannak a halálozási okokról, általában véve mérséklődtek a baleseti sérülések miatti halálesetek, illetve nagymértékben visszaesett azoknak a száma, akik influenzában, RSV-betegségben (légúti óriássejtes vírus) vagy kanyaróban haltak meg. Más halálozási okok, például a szívbetegség és a rák viszont alig változtak az előre várható szinthez képest. Nincs olyan bizonyítékunk, ami alapján a nyilvántartásból kimaradt áldozatokat a kórházak túlterheltségének vagy a megfelelő kezelés elmulasztásának tulajdoníthatnánk. Más országokban azt tapasztaltuk, hogy a járvány kezdetén a tesztek hiánya miatt nem regisztráltak sok halálesetet. A legtöbb államban pozitív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy a Covid-19-et nevezzék meg a halálozás okának. Megfigyeltük azt is, hogy a fertőzési hullámok csúcspontjánál, illetve a karácsonyi ünnepi időszak alatt nagyobb arányú különbségek voltak a regisztrált és a többlethalálozások között. Ennek oka valószínűleg a rutinszerű szolgáltatások összeomlása lehetett, amikor az egészségügyi ellátórendszer túlterhelt vagy hiányzó kapacitásokkal küzd.

 

Az Önök járványmodellje nem jelez előre negyedik hullámot Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy végre fellélegezhetünk? - válaszok a cikkben

Legolvasottabb cikkeink