• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megoldás kell az orvoshiányra

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Terveiről beszélt jászberényi Szent Erzsébet Kórház új vezetője, dr. Csiki Zoltán.

A stabil aktív kórházi státusz megőrzése mellett a diagnosztika modernizációját, bővítését, illetve egy sürgősségi osztály létrehozását tartja legfontosabb feladatának a jászberényi Szent Erzsébet Kórház kinevezett, december 1-től regnáló új vezetője, dr. Csiki Zoltán. Az új vezetőnek nem jelent új munkahelyet a berényi igazgatói kinevezés, hiszen 21 éve, 1991 júliusa óta dolgozik a kórházban, családjával együtt Jászberényben él. Felesége jászberényi, szemész szakorvosként dolgozik. Három lányuk a város iskoláiba jár – olvasható a szoljon.hu portálján.

Dr. Csiki Zoltán általános sebész, traumatológus és sportorvostan szakorvos, több évet töltött a labdarúgó-szövetségnél, illetve sportorvosi tevékenysége révén több helyen is dolgozott a felnőtt labdarúgó-válogatottnál, illetve a teremlabdarúgó válogatottnál. Közel tíz éve pedig a sportorvosi magánpraxist is folytat, ugyanakkor immár a fő prioritást a kórház vezetése jelenti számára. Az elmúlt négy esztendőben tagja volt a kórház menedzsmentjének, illetve aktív részt vállalt öt évvel ezelőtt a kórházat működtető önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság létrehozásában – írja a portál.

Az eltelt öt év maximálisan igazolta elvárásainkat, sikeres volt a mögöttünk hagyott időszak, szerettem volna folytatni a megkezdett munkát – így reagált a főorvos vezetői pályázatának motivációjára. Mint mondta: az előző két menedzsment munkája mindenképpen tiszteletet érdemel, hiszen amikor a változás bekövetkezett, akkor a csődbiztos réme fenyegette az intézményt. Most pedig egy országos szinten is jól működtetett, viszonylag stabil gazdasági helyzettel bíró kórházzal rendelkezünk. Nem szabad elfelejteni, hogy ebben azért jó része volt az elmúlt időszak tevékenységének.

Természetesen a jelenlegi egészségügyi, gazdasági helyzet magunk is elszenvedői vagyunk, csodákra nem számíthatunk. A kórház görgetett adósságállományát kezelni tudjuk, alapvető változás azonban kizárólag a külső finanszírozási tényezők változásával lehetne elérni – tette hozzá dr. Csiki Zoltán.
Ahhoz viszont, hogy a kórház továbbra is megőrizze az aktív státuszát, illetve a jelenleg is működő osztályait, szükséges a korábban tervezett, de különböző okok miatt eddig meghiúsult programok végigvitele. Gondolok itt egy A digitális röntgen beszerzésére, CT diagnosztika meghonosítására, ehhez kapcsolódóan pedig egy sürgősségi osztály létrehozására. Persze – folytatta a szakember – mindez kevés, amennyiben a kórház humánerőforrás-problémáira, tehát az orvos- és a szakdolgozóhiányra nem találunk megoldást.

Az új igazgató arról is beszélt, hogy összességében 8-10 szakorvosra volna rövid időn belül szüksége a kórháznak a belgyógyászati, a baleseti sebészeti, illetve az intenzív terápiás osztályon. Mindezek mellett pedig a szakrendelések működtetéséhez is további orvosokra, szakápoló személyzetre van szükség.

Nem kizárólag a pénz motiválja az embereket meglátásom szerint. Sok múlik azon, hogy milyen a kórházi környezet, milyen a város vonzása. Milyen lehetőségeket tudunk ajánlani a szakmai kiteljesedéshez, illetve az érkező szakdolgozó, orvos családjának lakhatására, munkahelyteremtésére milyen válaszaink vannak. Ilyen szinten is szoros együttműködésben szeretnék dolgozni a város önkormányzatával – fűzte hozzá a kinevezett főigazgató, aki szerint a tervezett programok megvalósításához a korábbiakhoz képest nagyobb esélyt teremt, hogy az ellátási terület növekedésével kilencvenezer helyet immár 125 ezer ember kórházi ellátásáról kell gondoskodnia a berényi intézmények. Mindezek mellett pedig azzal a gazdasági potenciállal, amely jelen van a Jászságban – azt megfelelően koordinálva – , az önkormányzattal együttműködve a fejlesztések területén úgy vélem, hogy a következő egy- két évben jó eséllyel megvalósulhatnak ezen a nagy projektek – húzta alá dr. Csiki Zoltán.