• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megosztja az orvosokat a kamarai tagdíjemelés

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A lap több küldöttet is megkérdezett, mit képvisel majd béremelés ügyben a küldöttgyűlésen.

A Népszava számolt be először arról, hogy MOK a jelenlegi 27600-ról 48 ezer forintra növelné januártól a doktorok éves kamarai tagdíját. A hír után megélénkültek az orvosi portálok. Többen kétségbe vonták az információ hitelét, mondván, ha ez így lenne, a kamara vezetése nyilván megbeszélte volna ezt az orvosokkal is. Végül egy, a budapesti küldötteknek írott körlevél mellékletébe belekerült maga a javaslat is - tért vissza a témára a lap.

A dokumentumból kiderül, hogy a tagdíjemelés tervéről a MOK fővárosi szervezete november 29-én meghallgatja Éger István elnököt. A díjemelést pedig az előterjesztők azzal indokolták, hogy a problémamentes gazdálkodásához a most rendelkezésre álló évi mintegy 600 millió forint duplájára van szükség. A többletből fizetnék ugyanis a testület apparátusa tagjainak béremelését. Mint írták: „Augusztustól a hazai bruttó átlagkereset – a KSH adatai szerint – 292400 forint volt, amely 13,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban." Ezt a változást a meglévő összegből nem tudták kompenzálni az érintetteknek. Végül a megjegyzik: „a Magyar Orvosi Kamara kitartó érvelésének eredményeként az elmúlt egy év során elért jelentős orvosi alapbér emelés erre biztos fedezetet nyújt." A kérdésben a köztestület szombati küldöttgyűlése dönt.

A lap több küldöttet is megkérdezett, mit képvisel majd béremelés ügyben a küldöttgyűlésen. Szilvási István professzor azt mondta: ő még azt sem tudja, valóban napirendre kerül-e a kérdés. A küldöttgyűlés napirendi pontjai között, a neki postázott dokumentumokban konkrétan ez a téma nem szerepel. Hozzátette: abban bízik, hogy a budapesti kamara ülésén Éger Istvánnal sikerül tisztázni ezt a kérdést.

A tagság széleskörű véleményét biztosan nem ismerik a küldöttek – mondta Weltner János. Ahhoz a területi kamaráknak össze kellett volna hívniuk a tagokat, de ez nem történt meg. Ezért a küldöttek csak magukra hagyatkozhatnak, amikor majd szavaznak. Selmeczi Kamill háziorvos, Zala-megyei küldött logikusnak és szükségesnek tartja díjnövelést. Úgy véli, most is csak egy hangos kisebbség próbálja a kamara ellen hangolni az orvosokat. Miközben – szerinte – a havi négyezer forintos tagdíj könnyedén befizethető az orvosi jövedelmekből.