• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégse csökkentik az özvegyi nyugdíjakat

Lapszemle Forrás: ATV - Híradó

Félreértés történt, amit egy technikai hiba okozott, nem akartak csökkenteni.

Visszavonta az özvegyi nyugdíjak csökkentését előíró jogszabályt a kormány. A szociálpolitikáért felelős államtitkárságon az ATV Híradónak azt mondták: félreértés történt, amit egy technikai hiba okozott - a kabinetnek nem állt szándékában csökkenteni a nyugdíjakat. A hiba javítására kormány-előterjesztés készült, de az érintetteket levélben is értesítik - idézi az atv.hu

„A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 60-ról 30 százalékra kell csökkenteni" – ez a határozat jelent meg július 23-án a Magyar Közlönyben. Az alig két soros módosítást az özvegyi nyugdíjak felezéséről, azóta az érintetteknek is postázta a szaktárca.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a határozat nyilvánosságra kerülését követően olyan levelet is kaptak, amelyben öngyilkossággal fenyegetőzött valaki a csökkentés miatt. Az MSZP elnöke ezért arra kérte Orbán Viktort, hogy vonja vissza a rendeletet. „Sem az IMF nyomására, sem Matolcsy, vagy a kormány ötletére nem szabad, nem kell hozzányúlni a nyugdíjakhoz. Az özvegyi esetében pedig embertelen, amit tett a kormány" – mondta pénteken Mesterházy.

Az ATV megkereste az ügyben a szaktárcát is, ahol azt mondták: a kormány nem szándékosan, csak egy „technikai rendszerhiba" miatt felezte meg a nyugdíjakat. „Ez egy bonyolult történet tekintettel arra, hogy az együttfolyósítási összeghatárnak van egy szabálya. Ebbe került be az a hiba, ami alapján kiadtak olyan határozatokat, hogy az özvegyi nyugdíjat csökkenteni kell, de nem tervezte a kormány és nem is áll szándékában" – közölte az ATV-vel Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A hiba javítására időközben kormány-előterjesztés is készült, és a tárcánál azt ígérték, hogy az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről.

„Magyarországon rendkívül csekély esély van arra, hogy a nyugdíjak csökkentésével próbáljuk foltozni a költségvetést" – mondta Orbán Viktor két napja a misszióvezetők hagyományos éves értekezletén. Szakemberek szerint azonban könnyen lehet, hogy kénytelen lesz módot találni a nyugdíjak csökkentésére a kabinet. Sajtóhírek szerint ugyanis ez lehet az IMF-megállapodás egyik feltétele. Korábban Görögországban, Írországban és Spanyolországban is volt példa hasonlóra.

Az özvegyi nyugdíj szabályai