• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégsem emelik az ápolási díjat

Lapszemle Forrás: Népszava

Egy éve megigérték, most mégis azt mondják: nincs pénz az ápolási díj emelésére

Az ápolási díjat ismerjék el nyolc órás főmunkának, és fizessenek érte minimálbért - ezt kérte a kormánytól Kocsis Tamás. A férfi idős, agyvérzésben és combnyaktörésben szenvedő édesanyját ápolja, akit egy-két óránál tovább nem hagyhat otthon egyedül. Emiatt nem dolgozhat, bruttó 29 ezer 500 forintból kell megélnie. Ennyi az ápolási díj összege. Ezért fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, több szaktárca vezetőjéhez és államtitkárokhoz.

Csak a nemzeti erőforrás tárcától érkezett válasz: "a kormányzat elismeri az ápolást végző személyek tevékenységét, de a jelenlegi gazdasági környezet nem teszi lehető a szociális ellátások, így az ápolási díj összegének emelését". Pedig nincs egy éve, hogy ennek éppen az ellenkezőjét ígérték. Tavaly november 22-én a szocialista Tóth József azt kérdezte Halász Jánostól, várható-e a jövőben, hogy a kormány munkaviszonyként ismeri el az ápolási tevékenységet végzők munkáját. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára erre az válaszolta, "a kormány senkit nem fog magára hagyni, főként nem a szociálisan rászorulókat. E gondolat jegyében a következő évben már emeljük az ápolási díj összegét is."

Az ápolási díj egyébként a tartósan gondozásra szoruló beteg otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozónak biztosított anyagi hozzájárulás. Számuk az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett, míg 2004-ben 36 ezren, ma már 55 ezren veszik igénybe az ellátást, többségük 50 évnél fia­talabb. A beteg családtag ápolása súlyos terhet ró a családra, hiszen a díj összege nagyjából a minimálbér fele. Az elszegényedés fenyegeti őket, és a tartós otthonlét után alig van esélyük visszatérni a munkaerőpiacra. A tavaly tavaszi parlamenti választások előtt ezzel még a Fidesz is tisztában volt, Szűcs Erika akkori szociális miniszter figyelmét Tállai András fideszes politikus hívta fel arra, hogy "az ápolásra szoruló, hozzátartozók nélkül élő emberek ellátása nem megoldott, pedig állami fenntartású intézményekben való havi ellátásuk többszöröse lenne az ápolási díj bruttó összegénél".