• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Törvénysértő 19-ek

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Önkormányzati vezetők szerint törvénysértő a megyei közgyűlési elnökök által aláírt megállapodás az államosításról.

Ellentétes az önkormányzati törvénnyel a kormány és a megyei közgyűlési elnökök által szeptember 30-án aláírt megállapodás, amely arról szól, hogy az állam átveszi a megyei intézmények működtetését, ezeknek az intézményeknek az adósságát és a működéssel összefüggő vagyonát - állítják megyei önkormányzati vezetők. Szerintük a megyei elnökök testületi felhatalmazás nélkül alá sem írhattak volna olyan szerződést, amelyben lemondanak a megyék feladatainak és vagyonának döntő részéről, gyakorlatilag kiürítik a saját intézményüket.

Borítékolható, hogy a fideszes többségű testületek utólag jóváhagyják a megállapodásban foglaltakat, a kormány által kezdeményezett szerződés így a jogállamiság és a demokrácia megcsúfolása. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára közölte, önkényes és törvénysértő a sorrend, ahogyan a kormány az önkormányzati rendszer törvényi módosítása előtt magához vonja a teljes megyei intézményrendszert és a működtetéséhez szükséges ingó és ingatlan vagyont. A hatályos önkormányzati törvény egyedül a megyék esetében határozza meg viszonylag pontosan a szubszidiaritás - azon a szinten hozzanak döntést valamiről, ahol annak hatásait érzékelik - szabályait. Ezt veszi semmibe a megállapodás.

- A közgyűlési elnökök a saját pozíciójuk megőrzése érdekében eladták a megyei intézményrendszert egy tál lencséért - kommentálta a történteket Gyenesei István egykori önkormányzati miniszter. Gyenesei felhívta a figyelmet arra, hogy a megyék vagyona - amelynek része a megyeháza és közintézmények sora - több száz év alatt halmozódott fel, nem kis részben a helyi polgárok hozzájárulása révén. Ezek a javak őket illetik, de most az állam egyetlen tollvonással elveszi tőlük.

A vagyonátadás ügyében temérdek a tisztázandó kérdés. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés 19 intézménye közül a legnagyobb a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amelynek az adósságállománya mintegy hárommilliárd forint. Ha az állam ettől a tehertől megszabadítja a kórházat, akkor van értelme a tulajdonosváltozásnak, mondják ottani képviselők. Valószínűnek tartják azonban, hogy ennek fejében a tulajdonos által korábban szépen rendbe hozott részben műemlék épületeket is elviszi az állam, amelyek a kórházi tevékenységek épületi koncentrációja miatt szabadon maradtak. Kecskeméten pedig épp most fejeződik be a kórház sokmilliárdos felújítása – kérdés, vajon kap ezért kárpótlást bárki is.