• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégsem tiltanak ki minden fizetős beteget

Lapszemle Forrás: mno.hu

Puhult a kormány elképzelése: nem tiltanak ki minden fizetős beteget az állami ellátórendszerből.

Az egészségügyi államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: bizonyos feltételek mellett megmaradhat az Uzsoki-kórház VIP részlege. De nem veszíti el plusz bevételi forrásait az a 24 intézmény sem, amelyek műtőiket adják bérbe magánvállalkozásoknak. Zombor Gábor szerint a jövőben az ilyen jellegű tevékenységek is megmaradnak. A kormány a magáncégekkel kötött drága szerződéseket viszont felszámolná ott, ahol van még szabad kórházi kapacitás.

Az Uzsoki Utcai Kórház az egyik Budapesten, amelynek van saját VIP részlege. Ezt csak a fizetős páciensek vehetik igénybe. Az osztálynak vannak saját eszközei, intenzív osztálya, az orvosokat, és az ápoló személyzetet a kórház adja. A hét elején még az intézményvezető is úgy tudta: el kell búcsúzniuk a privát betegeiktől, mert a kormány kitiltja a magánellátást az intézményből. A kórház évi 100 millió forint pluszpénztől esett volna így el – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

Az egészségügyi államtitkár pénteken a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: bizonyos feltételek mellett a kórház megtarthatja exkluzív részlegét. Az „Uzsoki-rendszer" – úgy tudom – jelenleg is működik. Döntően külföldi betegeket látnak el. Szintén egyeztetni fogunk a főigazgató asszonnyal, hogy a magyar betegek vonatkozásában az OEP által finanszírozott ellátást végeznek, akkor milyen a helyes megoldás, és ezt majd jogszabályban rögzíteni is fogjuk – fogalmazott Zombor Gábor.

De nemcsak az Uzsoki-kórházban aggódnak a fizetős betegek kitiltása miatt. A portál úgy értesült 24 intézmény – köztük a Bethesda Gyermekkórház is – úgy szerez pluszbevételt, hogy üresen álló műtőiket bérbe adják vállalkozóknak: jellemzően szépészeti beavatkozásokra. Zombor Gábor szerint ezek a tevékenységek is megmaradhatnak. A szaktárca minden kórházzal külön-külön egyeztet majd. Ami viszont biztosan tilos lesz, hogy egy magánrendelést folytató orvos az őt alkalmazó kórház eszközeivel és személyzetével kezeltesse privát páciensét.
Pórul járhatnak azok a magáncégek is, amelyekhez a kórházak jelenleg kiszervezik az MR- vagy CT-vizsgálatokat, hogy csökkentsék a várólistát. A társadalombiztosító ugyanis a közellátásban meghatározza, hogy egy-egy hónapban hány vizsgálatot lehet elvégezni a kórház gépeivel és ezt nem lehet túllépni. Az intézmények berendezései így kihasználatlanul állnak. Ebből az is következik, hogy itt nem a gépellátottsággal, orvosellátottsággal vagy személyzettel van probléma. Ami jelenleg van, annál 10-20-30%-kal nagyobb kapacitás állna rendelkezésre. Itt kifejezetten a költségvetési támogatásokat korlátozzák – húzta alá Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Megvan az ellátórendszer átalakításának menetrendje - cikkünk a Weborvoson