• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újból összeültek az egészséges városok

Lapszemle Forrás: baon.hu

Éves rendezvényét tartotta az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége.

A bajai tanácskozáson 18 településről mintegy ötvenen vettek részt, köztük az első határon túli településként csatlakozó Erdőszentgyörgy képviselői. De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége főtitkára kiemelte: az egészségügyi világszervezetnek alapvető célja volt a várospolitikába beemelni az egészség kérdését a program elindításakor, ezért is szükséges a csatlakozáshoz a települések fő döntéshozó testületének határozata – olvasható a baon.hu portálján.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester hangsúlyozta: Baja mindig kiemelt figyelmet fordított az egészséges életmód támogatására, az itt élők egészsége elengedhetetlen kulcsa a város fejlődésének. Ez az összejövetel nagyszerű alkalom, hogy a tagvárosok értékeljék az elmúlt 25 év tapasztalatait. Külön büszkeséggel tölt el bennünket, ha ma dönt a közgyűlés erdélyi testvérvárosunk, Erdőszentgyörgy, belépéséről és üdvözölhetjük első határon túli magyar város csatlakozását – fogalmazott az alpolgármester.

Létezik egészséges városok francia nyelvű hálózata, évtized óta, ennek mintájára hoztuk létre a miénket. Erdőszentgyörgy csatlakozása hatalmas lépés, a nemzetpolitika unortodox része, hogy az egészségpolitikai területére próbáljuk kiterjeszteni. Két-három erdélyi város ugyancsak csatlakozna, akár az erdélyi hálózat is létrejöhet – értékelte a lépést a főtitkár, aki elmondta azt is, a mozgalomban elsősorban a saját tapasztalatokra támaszkodnak, egymástól tanulnak a résztvevők, tanácskozásaikon sok szakmai információt, programot, ötletet lehetett megismerni, majd hasznosítani.

Miklósyné Bertalanfy Mária, a szövetség igazgatótanácsának elnöke a településeknek szóló ajánlásokról kifejtette, hogy ezek között fontosnak tartják, hogy az egészségfejlesztési tervezésnek minden városi politikába, stratégiában meg kellene jelennie. Fontos az egészséges életmód támogatása és az egészségműveltség terjesztése, hiszen információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudjuk, mit tehetünk egészségünk védelme érdekében. Szeretnénk újra előtérbe hozni az egészséget támogató városokat, ezt a környezetet értjük politikai, társadalmi és fizikai értelemben – összegezte Miklósyné Bertalanfy Mária.