• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégsem vígasztalódhat Schmitt Pál

Lapszemle Forrás: vg.hu

Visszavonták a nagy vihart kavart törvénymódosítást, nem örülhet Schmitt.

Vissza ugyan nem kaphatja doktori fokozatát a plágiumbotrányába 2012-ben belebukott Schmitt Pál, de a doktorival azonos szintre érhetett volna. A Népszava vette észre: Pósán László fideszes képviselő a felsőoktatási törvényhez nyújtott be módosító javaslatot, ezzel nemcsak Kossuth-díjjal, de olimpiai éremmel is kiváltható lesz a doktori fokozat azoknál az állásoknál, amelyeknél korábban a PhD megszerzése és a habilitálás is feltétel volt. A javaslat elfogadása utat nyit annak, hogy az így elismertek a doktori iskola elvégzését, a PhD-dolgozat megírását, továbbá annak megvédését is megspórolják, és ha mondjuk a kormány által több tízmilliárdos költséggel önállósítani kívánt Testnevelési Egyetemen akarna valaki rektor lenni így, kinevezéséhez nem lesz feltétel az öt éves oktatói tevékenység, illetve az azt lezáró habilitáció sem. Csakhogy néhány órával azután, hogy nyilvánosságra került a módosító javaslat, Pósán már vissza is vonta azt – írja a Népszava értesülése nyomán a vg.hu portálja.

Mocsaiból továbbra is lehet rektor úr
Bár Pósán olyan gyorsan vonta vissza az egyéni módosító indítványát, mint amilyen hirtelen beterjesztette, a T/311/30. módosító nem érintette volna azt a felhatalmazást, amely az eredeti előterjesztés 36.§-ában továbbra is benne van, ti. hogy el lehet tekinteni a most hatályos felsőoktatási törvény 13.§ (5) követelményeitől - írja a hvg.hu. A hatályos törvényben ez a passzus mondja ki, hogy a rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári, főiskola esetén egyetemi tanári, főiskolai tanári, egyetemi docensi, tudományos tanácsadói vagy kutatóprofesszori munkakörben történő alkalmazás szükséges. Amellett, hogy elvárt feltétel még a felsőoktatási intézményben szerzett vezetői tapasztalat, legalább egy C típusú középfokú nyelvvizsga, valamint a közalkalmazotti/teljes munkaidős jogviszony. Ennek a törvényi helynek a megkövetelésétől tekintene el az eredeti, június 18-án benyújtott, egyes oktatási törvényeket módosító javaslat.

Pósán azzal indokolta a visszavonást, hogy túl sok paragrafust kellene megnyitni ahhoz, hogy a módosító alkalmazható legyen, "azok azonban nincsenek megnyitva", így a javaslata nem felel meg a házszabálynak. Ezzel valóban csak a lex Mocsai kiterjesztése a színművészetire került le a napirendről, a TF-en a rektorváltást nem érinti – már amennyiben az előterjesztés így fut végig a törvényhozáson.