• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújul az egri kórház

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Várhatóan ősz elején kezdődik és 2013. év végéig tart az egri kórház csaknem 5 milliárd forintos fejlesztése.

Várhatóan ősz elején kezdődik és 2013. év végéig tart az egri kórház csaknem 5 milliárd forintos fejlesztése. Az osztályok nem csupán megszépülnek, hanem korszerűsödnek, sőt, újabb részlegek is helyet kapnak az intézményben. Komoly, 4 milliárd 900 millió forintos fejlesztés előtt áll az Egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

A beruházásra a Heves Megyei Önkormányzat nyert pályázatot még 2010-ben, amihez mindössze 10 százalék, vagyis „csak" 490 millió forint önerőt kell biztosítani. Az eredeti pályázat hibáit sikerült javítani, így a korábban tervezetthez képest mégsem szűkül a járóbeteg-ellátás, sor kerül a több mint 10 éves CT és MR készülékek cseréjére, valamint önálló stroke részlege is lesz a kórháznak.

Dr. Tombácz Imre projektmenedzser elmondta: új, háromszintes technológiai tömb épül a konyha helyén, ami a Rendelőintézet Minaret felőli részébe költözik, a földszinten alakítják ki a Sürgősségi osztályt, ahonnan közvetlenül át lehet vinni a súlyos betegeket az Intenzív osztályra, ez ugyanis a sürgősségi mellé kerül, és lesz önálló mentőbejárata is. Ugyancsak a földszinten kap helyet a gyermek sürgősségi rendelő, külön bejárattal, illetve mentőbejárattal is, így a gyermekek azonnali ellátása is biztosított lesz. A jelenlegi konyha és a hotelépület közötti udvarrészt beépítjük és itt helyezzük majd el a Radiológiai osztályt – mondta dr. Tombácz, hozzátéve így ez is közelebb kerül a sürgősségi ellátáshoz, sőt biztosított lesz a közvetlen átjárás a sürgősségi és a radiológiai osztály között.

A már említett új CT, MR gépen kívül új ultrahang-készüléket és digitális röntgent is kap az osztály. Az első emeleten lesz a Gyermekosztály ugyanannyi ágyszámmal, amennyivel most működik, ám olyan kórtermek is lesznek, ahol a 6 éven aluli gyerekekkel az édesanyjuk is ott alhat. Mivel ez az osztály a sürgősségi gyermekambulancia fölött lesz, lift köti össze a kettőt, olyan méretű, amelybe az ágy is befér – magyarázta a projektmenedzser, aki hozzáfűzte azt is, ugyancsak az első emeleten alakítják ki a Higiéniai és Sterilizáló osztályt új felszerelésekkel illetve sterilizáló gépekkel, valamint itt kap helyet a Központi Laboratórium. E között és a sürgősségi osztály között úgynevezett csőpostás összeköttetés lesz, így a vizsgálati minták azonnal és emberi kéz érintése nélkül kerülnek a laborba.

A második emeleten lesznek a műtők. Jelenleg 6 műtő van, valamint egy, nem állandó jelleggel használt a Sürgősségi osztályon. A fejlesztést követően 10 műtő lesz, közülük egy az Urológiai, egy pedig a Nőgyógyászati osztály betegei számára. Külön műtőben végzik majd az orvosok az úgynevezett aszeptikus és a szeptikus, vagyis nagy fertőzésveszéllyel járó műtéteket. Természetesen a műtőkben is új, korszerű műtőasztalok, berendezések lesznek. Mivel a műtők alatt helyezkedik el a sterilizáló, liftek használatával a steril anyagok, eszközök szállítása is gyorsabban megoldható lesz. Külön liftben szállítják majd vissza a sterilizált eszközöket. A jelenlegi műtők helyén alakítjuk ki az igazgatósági irodákat – sorolta dr. Tombácz Imre.

A betegutak rövidülnek, gyorsabb lesz a betegellátás, higiéniai szempontból is kedvezőbbek lesznek a feltételek. Jobb lesz a műtőkihasználtság, csökkenhet az elmaradt műtétek száma és hosszú távon a várakozási idő is. A fejlesztéshez a szakembergárda növelése is hozzá tartozik, részben új pályázat keretében.