• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Megváltozik az egészségügyi dolgozók élete

Lapszemle 2021.03.02 Forrás: vg.hu
Megváltozik az egészségügyi dolgozók élete

Az előzetes visszajelzés szerint a kórházi osztályok dolgozói közül átlagosan 10 százalék egyáltalán nem hajlandó aláírni az új szerződését.

Március 1-jén éjfélig kaptak határidőt az Országos Kórházi Főigazgatóságtól az orvosok és az egészségügyben dolgozó szakdolgozók, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti új szerződéseiket aláírják. Az orvosbéremelés már januártól 1-jétől életbe lépett, és valamivel több, mint 41 ezer orvost érint úgy, hogy a fizetésük három lépcsőben – először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban – emelkedik. Lényeges eleme a szabályozásnak, hogy az új szolgálati jogviszony tartalmazza többek között a hálapénz kivezetését is. Az orvosok szerint azonban még mindig több sebből vérzik a jogviszonyukat szabályozó rendelet - írta a vg.hu.

Kincses Gyula, a MOK elnöke azt mondta az új munkaszerződésekről, hogy a végpontokon, az intézményekben van komoly baj. A Világgazdaságnak küldött válaszában a MOK azt írta, a határidő lejárta előtt nem bocsátkoznak feltételezésekbe arról, hogy hány orvos nem írja majd alá az új jogviszonyról szóló megállapodást, a tényekről pedig majd azt követően beszélnek.

Az előzetes visszajelzés szerint a kórházi osztályok dolgozói közül átlagosan 10 százalék egyáltalán nem hajlandó aláírni az új szerződését – közölte Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, hozzátéve, hogy sokan aláírnak ugyan, de az eddigi teljes állású munkaviszony helyett csak részmunkaidőben dolgoznak tovább. Tudnak olyan kórházi osztályról is, ahol az érintettek mintegy 70 százaléka nem ír alá, ami pedig teljes működésképtelenséghez vezet.

Értékeljük azt a törekvést, hogy a döntéshozók szabályozással és forrásbevonással is segítik a megújulást, ugyanakkor a végeken azzal szembesülünk, hogy a szakmák egy részében meglehetősen nagy felháborodást keltett a jogviszonyváltó szerződés megkötésének időfaktora és tartalma – mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A hezitálók alapvetően a kiegészítő illetmények részleteit szeretnék a szerződésben látni, valamint a munkaidővel és a másodállásokkal kapcsolatos pontokban szeretnének garanciát. Ebben a kiélezett helyzetben senkit nem veszthet el az ellátórendszer – nyomatékosította Ficzere Andrea. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink