A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy azok, akik nagy mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztanak, idősebb sejtekkel rendelkeznek.
Régóta mondogatják már a tudósok, hogy a cukorbevitel nem tesz jót az egészségnek – elég csak a fogakra gondolni –, most azonban egy olyan hatását is feltárták, amit mindenki szeretne elkerülni. A Berkeley Egyetem tudósai a vizsgálatuk során azt találták, hogy az olyan ételek fogyasztása, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, felgyorsítja a biológiai öregedést – írja a Science Alert. A hatást ráadásul az sem segít kivédeni, ha emellett egyébként egészségesen táplálkozik az ember.
A JAMA Network Open tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók 342 középkorú nőt vontak be a kutatásba (fehér és színes bőrűeket egyaránt).
A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy azok, akik nagy mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztanak, idősebb sejtekkel rendelkeznek.
A kutatók szerint mindez magyarázatot adhat arra, miért néznek ki idősebbnek vagy fiatalabbnak az egyes azonos korú emberek. Úgy vélik, a cukorbevitel fontos, ugyanakkor eddig figyelmen kívül hagyott tényezője az öregedésnek. Továbbiak a cikkben