A gyümölcsök és zöldségek fontos elemei az egészséges táplálkozásnak.
Ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk azokat, segítenek a szükséges tápanyagok és rostok bevitelében és az elterjedt krónikus betegségek megelőzésében is, mint például az elhízás. Az Egészségügyi Világszervezet legalább 400 gramm (5 adag) gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolja naponta - írja a delina.hu portál.
"Az egészséges család" program célja, hogy ösztönözze a gyümölcs- és zöldségfogyasztást a várandós nők, a gyermekek és az idősek körében. A program keretében végzett egyik felmérés (4 MB) szerint az emberek gyakran nem tudják összevetni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra vonatkozó ajánlásokat az általuk ténylegesen elfogyasztott mennyiségekkel. Sokaknak az a téves benyomása, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.
A valóságban azonbana többség naponta még egyszer semeszik zöldséget vagy gyümölcsöt. A felmérés adatai szerint a megkérdezettek többsége mindössze heti 3 napon fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, ami nagyon kevés.