• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentorok támogatják koraszülő sorstársaikat

Lapszemle 2021.12.15 Forrás: magyarhirlap.hu
Mentorok támogatják koraszülő sorstársaikat

Ha valaki olyan közösségben éli meg élményeit, amelynek tagjai hozzá hasonló problémákkal küzdenek, abból erőt meríthet.

Manapság egy 26–27. hétre születő gyermek is lehet később makkegészséges, ám ehhez nemcsak profi egészségügy, de mentálisan jó állapotban lévő szülők is kellenek - írja a magyarhirlap.hu.

Magyarországon a koraszülés lassan népbetegség lesz – állapítja meg Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány életre hívója. Hozzáteszi, ebben vélhetően közrejátszanak a környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás, a káros szokások, a stressz, ám az esetek közel felében egyelőre nincsenek válaszok. Abban azonban az alapítványnál biztosak: döntő lehet, hogy milyen környezetben élünk.

Ugyanakkor öles léptekkel fejlődik az orvostudomány. Míg korábban nehezen volt életben tartható egy 25–26. hétre születő gyermek, ma már a 22–23. héten világra jövő csöppséget is meg tudják menteni, természetesen nem minden esetben. Az, hogy utána a társadalomba – például az oktatási rendszerbe – miként tudnak integrálódni a gyermek és szülei, fontos kérdés. Erre jött létre ez a civil szervezet.

Az alapítvány 2018 elején indította el a dél-alföldi régióban a koraszülöttként világra jött gyermekek családjainak komplex támogató szolgáltatását egy európai uniós projekt keretében. E célra Szegeden, Gyulán, Kecskeméten koramentorházakat hoztak létre. A programnak köszönhetőn a koramentorházakban a koraszülöttek és hozzátartozóik holisztikus szemléletű, direkt szolgáltatásokat vehetnek igénybe, méghozzá ingyen.

Közösség a traumában

Az alapítvány szegedi központjának aulá­jában beszélgettünk. Az épület története allegorikus: a korábban pártházként működő ingatlant lerobbant állapotban vette át a szervezet, ma felújítva várja a családokat. Érkeznek is sorra az anyukák, leülnek, beszélgetnek egymással – mindannyian ugyanabba az élethelyzetbe kerültek. Nem ítélkeznek egymás felett, mindenkinek a saját keresztje a legnehezebb – avat be Rádi Kata. Éppen abban próbálják erősíteni őket, hogyan meríthetnek erőt mások problémájából, a helyzetükkel való megküzdésből, a közösségi érzésből.

E gondolat mentén számos szolgáltatás várja a szülőket, egyrészt a koraszülöttként világra jött gyermekek értelmi, érzelmi, mozgás- és beszédfejlődését segítik, másrészt a családtámogató szolgáltatások a szülők kompetenciaérzését növelik ebben a nem várt élethelyzetben. A mentorházakban dolgozik gyógypedagógus, gyógytornász, fejlesztő szakember, gyermek- és egészségpszichológus, családterapeuta, laktációs szaktanácsadó, gyásztanácsadó. A három mentorházban mintegy ötven szakember tevékenykedik.

Azt, hogy mekkora szükség van a szolgáltatásokra, bizonyítja: Magyarországon a koraszülés majdnem minden tizedik gyermeket érinti, ami magas szám, de nem kiugró, Európában és más földrészen is ez a tendencia látható.

Monostori Dóra, az alapítvány szakmai vezetője 1997-ben kezdett dolgozni a helyi újszülött–koraszülött intenzív osztályon (PIC), azt mondja, azóta töretlen a technikai és a szemléleti fejlődés. Ezzel párhuzamosan azonban megjelentek újabb problémák, hiszen egy ötszáz grammos babát életben tartani nem ugyanaz, mint egy nyolc hónapra születettet koraszülött csecsemőt.

Az orvostudomány ma már a lehető legkisebb kockázatú beavatkozásokkal, ellátásokkal próbálja biztosítani a gyermekek egészségét. Manapság egy 26–27. hétre születő gyermek is lehet később makkegészséges, ám ehhez nemcsak profi egészségügy, de mentálisan jó állapotban lévő szülők is kellenek, ez utóbbi elérésében igyekeznek a koramentorházak minél több segítséget nyújtani.

...

Katának is született egy késői, koraszülött gyermeke. Ekkor döbbent rá, mennyire keveset tudnak a szülők arról, korábban is érkezhet a gyermekük. Meggyőződése, hogy ők sem voltak kellően felkészülve, ahogyan sokan mások sem, mert sok esetben az egészségügyi szakemberek nem úgy kommunikálnak, hogy egy várandós anya fel tudná fogni a közölteket a várandóssága miatt beszűkült tudatállapotban. Ezért kezdte keresni, milyen közösségben tudna feloldódni. Hiszek a közösségben, amely át tudja segíteni az egyént a problémákon, ezért hoztuk létre az alapítványt – érvel.

A legfőbb üzenetük, hogy ha valaki olyan közösségben éli meg élményeit, amelynek tagjai hozzá hasonló problémákkal küzdenek, abból erőt meríthet.