• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentősök segítették világra a mezőtúri babát

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A baba és az édesanya egészséges és én is jól vagyok...

Ezt jelentette megkönnyebbülten Márki Károly a központnak azon a péntek délutánon. Percekkel korábban segítette világra Maját, aki nem várt gyorsasággal született. Maja békésen cummogja reggelijét a mezőtúri mentőszolgálat szakápolójának hatalmas markában. Biztonságban érzi magát az óriási tenyérben megbújva, hiszen életének első perceit is itt töltötte – olvasható a szoljon.hu portálján.

Aznap délelőtt jártam a kórházban vizsgálaton – idézi fel a különleges nap történetét az immár három gyermekes édesanya, Balogné Csató Andrea. – Az orvosom azt mondta, valószínűleg két-három napon belül megszületik a baba, bár még csak a 38. hétben jártam. Nem is csodálkoztam különösebben, mert a két nagyobb is a kiírt időpontnál korábban érkezett egy kicsit. Kora délután azonban egyre fáradtabbnak éreztem magam, fájásaim viszont nem voltak. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk a kórházba, én azonban mozdulni is alig tudtam. A férjem már arra készült, hogy ölben kivisz az autóhoz, ám akkor hirtelen elfolyt a magzatvíz és szinte azonnal jöttek a tolófájások is. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy nem fogunk eljutni a kórházba, így a férjem azonnal hívta a mentőket. Csupán annyi időt veszítettünk – folytatta az édesanya -, hogy elsőként többször is a 112-őt tárcsázta, ahol nem vették fel a telefont, ezt követően már közvetlenül a mentőket riasztotta.

Hozzánk 15.12-kor futott be a hívás, s alig két perc alatt a helyszínen voltunk – mondta Márki Károly, aki Fási Ferenc gépkocsivezetővel érkezett segítségként. Időközben a protokollnak megfelelően hívtuk egy másik kocsit is, ám azt rövidesen le is mondhattuk. Ilyen esetekben általában a lehető leggyorsabban mentőbe rakjuk a szülő anyukát és viharzunk a kórházba, itt azonban rögtön láttuk, hogy mi bizony nem megyünk sehová. A kismamának egy perces fájásai voltak, a baba feje már látszott, egyértelmű volt tehát, hogy pillanatokon belül megszületik – tette hozzá Márki Károly.

Van néhány eset, amit legszívesebben elkerülnénk – mondta a szakember. Ilyen, ha családtaghoz, bajtárshoz, kisgyermekhez vagy éppen szüléshez hívnak bennünket. Útközben most is számba vettük a lehetséges veszélyeket, szerencsére azonban ezúttal minden komplikáció elkerült bennünket. A kislány gyakorlatilag a második nyomásra megszületett, felsírt, nem volt tehát semmi probléma. Tizenkét évet dolgoztam pici babák között, s hét éve mentőzök, mostanáig azonban csak elméletben ismertem a szülés folyamatát. Persze felkészítenek bennünket erre is, a gyakorlat azonban egészen más – tette hozzá Márki Károly.