• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Mi itt csak vegetálunk”

Lapszemle 2020.10.31 Forrás: Népszava Online
„Mi itt csak vegetálunk”

Sok helyet megnéztek, mire egyszer az interneten szembejött velük egy tökéletesnek tűnő hirdetés.

A nyugodt öregkor ígéretével költöztek sokan egy dédestapolcsányi önkormányzati nyugdíjasházba, de az álomszerű körülmények – melyeket még internetes videó is hirdetett - azóta rémálommá váltak, írja a Népszava.

Anikó öt évvel ezelőtt keresett olyan elhelyezési lehetőséget ma már nyolcvanas éveiben járó édesanyjának, ami valahol félúton van az idősek szociális otthona és a klasszikus értelemben vett, nagyobb önállóságot biztosító nyugdíjasház között. Sok helyet megnéztek, mire egyszer az interneten szembejött velük egy tökéletesnek tűnő hirdetés. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsány szinte újonnan épült, harminc lakásos nyugdíjasházában ugyanis nem csak gyönyörű természeti környezetet, a lázbérci tó közelségét, de a bentlakók mindenkori egészségi állapotának megfelelő ellátást, 24 órás állandó felügyeletet, sőt, változatos, szabadidős foglalkozásokat, sétákat és kirándulásokat is ígértek. Még nagyobb volt a család öröme, amikor kiderült, hogy az intézmény fenntartója nem egy magáncég – ilyenek bedőléséről már hallottak korábban –, hanem maga a települési önkormányzat.

A polgármesterrel és a jegyzővel történt beszélgetés után meg is kötötték a szerződést, s befizettek egymillió nyolcszázezer forintos úgynevezett belépési költséget, vállalva a későbbi havi bérleti díj és rezsi nagyjából további 20-30 ezer forintos díját.

- Eleinte minden szép és jó volt, a körülmények azonban mára teljesen megváltoztak, eldurvultak – mondja az asszony. A nyugdíjasház társalgójában vagyunk, több itteni lakó is körénk gyűl, mindenkiből dől a panasz.

- Nekem a polgármester háromszor tett személyesen ígéretet arra, hogy itt 24 órás felügyeletet kapunk – mondja a 74 éves Márton Istvánné, aki bélapátfalvi családi házát adta el, hogy idejöhessen, egy rendelet szerint ugyanis nyugdíjasházba csak az költözhet, akinek a nevén nincs ingatlan. - Tavaly nyáron azonban először az éjszakai ügyeletet szüntették meg, néhány hónapja pedig a délutánit is. Mi itt csak vegetálunk. El lehet képzelni: délután két órától reggel hatig egyedül vagyunk, magára hagyatott idősek, akik közül sokan már nem tudnak önállóan mozogni, támogatásra szorulnak – mondja. Az aktívabbak segítenek a rászoruló társaiknak, de ez nem megoldás: volt, hogy egyik öreg segítségnyújtás közben úgy meghúzta a másik karját, hogy az kificamodott. Mások egy idős néni esetét emlegetik, aki éjszaka leesett az ágyáról és reggelig nem sietett a segítségére senki.

Dédestapolcsány önkormányzata 2004-ben kezdte építeni és 2005-ben adta át a nyugdíjasházat: a 123 millió forintos beruházáshoz nagyjából százmillió forintos pályázati pénzt kaptak, a többit önerőből fedezték – derült ki a Belügyminisztériummal kötött támogatási szerződésből. Lukács László polgármester szavai szerint első körben azokra a helyi nyugdíjasokra számítottak, akik egyedül maradtak a családi házukban, s azt nem tudták már fenntartani. Mivel azonban így nem telt be a harminc lakás, ezért később az egész országból fogadtak jelentkezőket. Az interneten ma is fellelhető, a nyugdíjasházat állandó ápolói felügyelettel és vonzó szabadidős programokkal hirdető videóról a polgármester annyit mondott: azt nem az önkormányzat rendelte meg, de a tartalma nagyjából fedi a valóságot, legfeljebb „ki van kissé színezve”.

- Ma is van 24 órás felügyelet annak számára, aki ezt igényli, s aki ezért hajlandó napi hatvan, vagyis havi 1800 forintos többletköltséget fizetni – mondta, hozzátéve, hogy jövőre akár még ezt az összeget is átvállalják a lakóktól. A kazincbarcikai szociális szolgáltató központtal kötöttek szerződést egy jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra, vagyis gyakorlatilag egyfajta pánikgombot kaptak azok, akik ezt igényelték. Lukács László hangsúlyozta: a nyugdíjasházban maga az önkormányzat nem biztosít semmiféle egészségügyi szolgáltatást, a dolgozóik nem adhatnak be inzulint, sőt, gyógyszert sem. Erre a célra a házi segítségnyújtást veheti igénybe az, aki rászorul, a jogosultságról a háziorvos dönt, de – tette hozzá – a hozzátartozók saját pénzükön megbízhatnak külön is szakképzett ápolókat az idős rokonuk ellátására.

 

Legolvasottabb cikkeink