A vegán étrendre beosztott kísérleti alanyok LDL-koleszterinszintje, inzulinszintje és testsúlya jelentősen csökkent.
Egypetéjű ikrek bevonásával vizsgálta nemrég a Stanford Egyetem orvosi kara, hogy milyen hatással van a növényi alapú étrend a szív- és érrendszeri egészségre - írta az rtl.hu.
Az egyetem honlapján megjelent közlemény szerint köztudott, hogy a kevesebb hús fogyasztása javítja a szív- és érrendszeri egészséget, de az erről szóló tanulmányokat gyakran befolyásolják olyan tényezők, mint a genetikai eltérések, a neveltetés vagy az életmód. Azzal, hogy egypetéjű ikreket tanulmányoztak, a kutatók ki tudták zárni a genetikai eltérésből adódó torzítást, és a többi zavaró tényező jelenlétét is csökkentette, hogy a testvérpárok egy háztartásban nevelkedtek, és hasonló életmódot folytattak.
A kutatók szerint a legnagyobb javulás az első négy hétben következett be. A vegán étrendre beosztott kísérleti alanyok LDL-koleszterinszintje, inzulinszintje és testsúlya jelentősen csökkent – ezek mind fontosak a szív- és érrendszeri betegség szempontjából.
A kutatók a kísérlet kezdetén, majd a negyedik és a nyolcadik hét után is vért vettek az alanyoktól. Az elején a vegán étrendet fogyasztók átlagos LDL-koleszterinszintje 110,7 mg/dl volt, a mindenevőké 118,5 mg/dl. A kísérlet végén előbbieké 95,5 mg/dl-re, utóbbiaké 116,1 mg/dl-re csökkent. Az egészséges LDL-koleszterinszint 100 mg/dl alatti. Emellett a vegánok átlagosan 2 kilóval többet fogytak, mint a mindenevők.
További részletek a cikkben