• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tünetmentesen is hordozhatunk multirezisztens kórokozókat

Lapszemle 2024.06.04 Forrás: teol.hu
Tünetmentesen is hordozhatunk multirezisztens kórokozókat

A fertőtlenítést nehéz túlzásba vinni. Persze lehet úgy csinálni, hogy gyakorlati haszna kevés, de bajt akkor sem okozunk vele.

A pandémia idején sok szó esett arról, hogy a fejlett világ polgárainak immunrendszere ellustult. Egyesek szerint némi koszevés segít a problémán. Mi ebből az igazság, és hogyan lehet karbantartani szervezetünk védőpajzsát? A téma kapcsán felmerülő kérdésekre dr. Almási István, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosigazgató-helyettese, infektológus szakorvosa válaszolt a teol.hu-nak.

– A rádióban hangzott el, hogy az Afganisztánban szolgáló amerikai katonáknak koszkapszulákat írtak fel az orvosok. Gyakran megbetegedtek, s kiderült, hogy nincsenek hozzászokva a nem éppen higiénikus körülményekhez. Erősíteni kell az immunrendszerüket. Valóban ez a helyzet a fejlett államok polgárainál?

– A „koszkapszuláról”, ha szó szerint értjük, nem hallottam és a szakirodalomban sem olvastam – mondja dr. Almási István főorvos. – Valószínűleg valamilyen probiotikumos kísérletről lehetett szó. Régi törekvés, hogy az „utazók hasmenését” és hasonló betegségeket antibiotikumokkal vagy probiotikumokkal megelőzzék. Az antibiotikumok átmeneti eredményeket hoztak, amíg ellenállóbb baktérium mutánsok terjedtek el. A probiotikumok alkalmazása pedig sokkal kevesebb eredménnyel jár, mint amit a gyártó cégek harsány reklámjai ígérnek. A bél mikrobiom (a bélbaktériumok közössége) kutatása egy viszonylag új tudományos terület. Több betegségnek a hátterében sejtik a mikrobiom egyensúlyának megbomlását, de ezeknek a hipotéziseknek még nincs gyakorlati jelentőségük. Az biztos, hogy az egyensúlyt könnyű felborítani, és nehéz helyreállítani.

– A pandémia idején sok háziasszony túlzásba vitte a fertőtlenítést, s állítólag ebből adódóan a családtagok immunrendszere ellustult. Helyes ez a vélekedés? Van-e olyan "tisztasági szint", amire a mai, európai ember környezete beállítandó?

– A fertőtlenítést nehéz túlzásba vinni. Persze lehet úgy csinálni, hogy gyakorlati haszna kevés, de bajt akkor sem okozunk vele. Fontos, hogy a háztartásunkban legyen tisztaság. Különösen a konyhában ügyeljünk a potenciális fertőző források megfelelő kezelésére. Az immunrendszerünk „karbantartását” igyekezzünk úgy elérni, hogy egészségesen táplálkozunk, sokat járunk a természetbe és járványmentes időben ápoljuk a közösségi kapcsolatainkat is. A kötelező és ajánlott védőoltások is ide tartoznak. Ha arra gondolunk, hogy „koszevéssel” erősítsük az immunrendszerünket, akkor tudnunk kell, hogy ennek óriási veszélyei vannak. Ismert az a jelenség, hogy egzotikus helyeken a helyiek nyugodtan ihatják a csapvizet, amíg az idegenek szörnyű hasmenést kapnak tőle. Nos, a helyiek „immunitásának” nagy ára van. Amíg hozzászoknak a helyi baktériumokhoz, sokan – főleg kicsi gyermekek – kapnak hasmenést. A trópusi országok csecsemő- és gyermekhalálozásában jelentős arányt képviselnek a hasmenéses betegségek.

További részletek a teljes interjúban