• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miben hasonlít a román és a magyar helyzet?

Lapszemle Forrás: index.hu

Ha nem változik semmi, nálunk is ez lesz az egészségügyben - írja az index.hu, a Reuters nyomán mutatva a helyzetet.

Menekülnek az orvosok, nővérek, gyógyszerészek Romániából. Olyan nyugat-európai országokba költöznek, ahol sokkal jobb az egészségügyi rendszer. 6600 hallgató tanul a kolozsvári orvosi egyetemen. Alig valaki marad, a Reuters szerint Romániából sok tízezer orvos, nővér, fogorvos és gyógyszerész ment külföldre dolgozni, mióta az ország csatlakozott az Európai Unióhoz 2007-ben.  A szakembereket a jelentősen magasabb fizetés, a modern infrastruktúra és a románnál sokkal jobban működő egészségügyi rendszerek csábítják. Elsősorban Franciaországba, Németországba és Nagy-Britanniába mennek.

„Még jobban elmélyíti az egészségügy problémáit, hogy az egészségügyi személyzet hihetetlen ütemben hagyja el Romániát. Egész kórházak néznek szembe jelentős emberhiánnyal, és egész városok vannak, ahol egyáltalán nincsenek háziorvosok" – idézi a Reuters Vlad Voiculescu, korábbi egészségügyi minisztert. Pedig a végzett orvostanhallgatók számát tekintve Románia a vezető EU-államok között áll. Viszont a korrupcióval, átpolitizált menedzsmenttel átitatott rendszer egyáltalán nem motiválja a kezdő orvosokat a maradásra.

Az egészségügyi dolgozók elvándorlásának Romániában borzalmas következményei vannak. Leginkább a vidéki területeken érezhető a baj, de a válság átszövi az egész országot. Romániában van a legkevesebb orvos az EU összes tagállama közül, a kórházi pozíciók közel fele betöltésre vár, és az egészségügyi minisztérium becslése szerint a négyből egy román állampolgár az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz nem jut hozzá rendszeresen.

A családorvosok átlagéletkora Romániában 55 év, és nagyon kevés a rezidens, mondta az Indexnek Jakab Engya Anikó, a romániai Rezidens Családorvosok Szövetsége Központi Regiójának elnöke. „Nőtt a fizetésünk: tavaly egy nagyobb emelés volt, idén egy kisebb. Most egy harmadéves családorvos rezidens 1800 lej körül kap (kb. 120 ezer forint), amihez hozzáadódik a 150 euró (46 ezer forint) ösztöndíjnak nevezett keresetkiegészítés és a 300 lej (20 ezer forint) értékű étkezési utalvány." Jelenleg Maros megyében 34 családorvosra lenne szükség ahhoz, hogy minden település le legyen fedve, mondja a szakember. „

Az őszi vizsgaidőszakban egyetlen egy embernek sikerült a családorvosi szakvizsgája. Mindez úgy, hogy Maros megye egyetemi központ. A praxist meg kell vásárolni, ami drága, ezért nem választják ezt a szakot.

Nálunk is hamarosan megvalósulhat a román helyzethez hasonló orvoshiány. Jelenleg az Országos Alapellátási Intézet nyilvántartása szerint az 5700 magyarországi háziorvosi praxisból több mint kétszáz olyan körzet volt az országban, ahol legalább egy éve helyettesítéssel oldják meg a háziorvosi ellátást. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ háziorvosok elöregedése aggasztó: átlagéletkoruk 55 év, a nyugdíjasok aránya köztük 26 százalék, és csak a tizedük negyven év alatti. A több mint ötezer magyar gyermek háziorvos átlagéletkora 56 év, 125-en pedig a hetvenes éveiket tapossák - teszi hozzá a lap.

Legolvasottabb cikkeink