• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Miért csökken a halandóság gazdasági válság idején?

Lapszemle 2019.01.28 Forrás: Quibit
Miért csökken a halandóság gazdasági válság idején?

Azért ott még nem tartunk, hogy bárki is népegészségügyi sikertörténetként üdvözölje a gazdasági krízist.

Meglepő összefüggésre bukkant 1922-ben két amerikai szociológus az előző ötven év gazdasági és halandósági adatait böngészve. Az Egyesült Államokban felvett adatok alapján a szűkös idők nem jártak együtt a halálozás növekedésével, sőt éppen ennek ellentéte volt igaz: amikor a gazdaság prosperált, többen haltak meg, mint válság idején, ás még a csecsemőhalandóság is megnőtt - írta a Quibit.hu.

Már több mint egy évtized eltelt a legutóbbi gazdasági válság kezdete óta, a nagy gazdasági világválság pedig csaknem kilencven éve elmúlt, de a kutatókat a mai napig izgatja a kérdés, hogyan hat a gazdaság teljesítménye az egészségre. Az összefüggésekből kirajzolódó fontos tanulságok segíthetnek a jogalkotóknak felkészülni a következő válságra, amelynek beköszöntése szinte törvényszerű, és a frissebb előrejelzések szerint már az év végén számítani kell rá.

A két 20. század eleji szociológus, William Ogburn és Dorothy Thomas eleinte kételkedett az általuk talált összefüggésben, ezért megvizsgáltak két logikusan felmerülő magyarázatot. Lehetséges, hogy a válság hatása késleltetetten jelentkezik a halandósági mutatókban? Vagy egyszerűen csak a fellendülések idején gondosabban dokumentálták és iktatták a haláleseteket? A válasz: nem és nem. A válság idején csökkenő halálozás jelenségét nem ezek a tényezők okozzák.

Christopher Ruhm, a Virginiai Egyetem közgazdásza talán közelebb jutott a válaszhoz. A gazdaság alulteljesítésének egyik viszonylag nyilvánvaló mellékhatása, hogy kevesebb munkavégzéssel összefüggő baleset fordul elő. Recesszió idején ugyancsak kevesebbet autóznak az emberek, amiből egyenesen következik, hogy kevesebb közlekedési baleset történik, sőt az is, hogy a kevesebb jármű miatt jobb a levegő minősége. A levegőminőség változásai magyarázhatják a recessziós időszakok több kutatásban kimutatott összefüggéseit a kardiovaszkuláris és a légzőszervi betegségek ritkább előfordulásával, valamint a csecsemőhalandóság visszaszorulásával. Kutatók azonban más magyarázatokat is felvetettek. Ezekről a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink