• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért fektetnek milliárdokat a hazai gazdagok a magánegészségügybe?

Lapszemle 2021.11.16 Forrás: növekedés.hu
Miért fektetnek milliárdokat a hazai gazdagok a magánegészségügybe?

A legújabb hírek szerint immár az Orbán-kormány egykori miniszterei közül is beszállt egy a magánegészségügybe.

Mi a közös bennük: Wáberer, Kóka, Csányi, Lantos, Járai? A kérdésre a legegyszerűbb válasz, hogy mindannyian üzletemberek, akik komoly összegeket birtokolnak, vagy azok fölött rendelkeznek. Ebben a cikkben azonban egy ezzel ugyan összefüggő, abból mégsem feltétlenül következő speciális közös nevezőről lesz szó: arról, hogy mindannyian fantáziát, befektetési lehetőséget láttak a magánegészségügyben. A növekedés.hu körképe.

Ezermilliárd forint – a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád a Medicina konferencián a minap azt mondta, hogy a 4 ezer milliárdos magyar egészségügyi tortából körülbelül ekkora szelet jut a magánegészségügynek. Leitner György, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint az összeg ennél kicsit kevesebb, nagyjából 900 milliárd volt 2020-ban, és ebből mintegy 420 milliárdot a gyógyszerek térítési díja tett ki, és további 20 milliárdra becsülték a hálapénzt. A fennmaradó több száz milliárd megoszlik a szürke zónában működő lakásrendelők, a többszakmás, de még mindig kisebb magánklinikák és a méretükben és/vagy kínálatukban jelentősnek számító magánegészségügyi szolgáltatók között.

Bármennyi is legyen a magánegészségügyi szolgáltatók bevételének pontos összege, egy biztos: itt már nem néhány tíz- vagy százmillió forintról, hanem tíz-és százmilliárdokról van szó. Márpedig minél vonzóbb egy lehetőség, annál több – nagy – befektető is megjelenik egy adott piacon.

Az egyik legismertebb és az egyik első hazai magánegészségügyi nagybefektető Lantos Csaba, az OTP egykori vezérigazgató-helyettese, aki nem csak eszmei támogatással járult hozzá egykor a Pharmavit sikeréhez, és mint egyszer nyilatkozta, ott szeretett bele az egészségügybe. A milliárdos üzletembernek ma már inkább az egészségipari, élettudományi területen vannak jelentősebb befektetései.

Csányi Sándor, az OTP jelenlegi vezérigazgatója Lantos Csabával ellentétes irányban mozog a magánegészségügy szolgáltatói szektorában, ő nem kiszáll abból, hanem egyre beszáll abba.

A bankár 2017 nyarán szerzett többségi tulajdont a Budai Egészségközpontban, az egyik legnagyobb múltú és töretlenül fejlődő magánegészségügyi vállalkozásban. Az intézményt addig Varga Péter Pál gerincsebész cégéé volt, aki idén nyáron a fennmaradó 25 százalékos tulajdonrészét is eladta Csányi Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-jének.

További befektetők és befektetések a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink