• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért lassú a sürgősségi?

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Sokan később visszajönnek, és elnézést kérnek, hogy ránk törték az ajtót.

Megszokott kép a kecskeméti megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályán: a folyosón is várakoznak ágyon fekve, vagy székben ücsörögve a betegek. Ők általában csendesek, a hozzátartozók között viszont akadnak gyakran olyanok, akik elvesztik türelmüket. A szerkesztőséghez befutó egyik legutóbbi panasz szerint egy idős, a mellkasát asztalba beütő férfinak öt és fél órát kellett várnia az első vizsgálatra, tizenegy órát pedig a belgyógyászatra való felvételére – írja a Petőfi Népe – online.

 -Valóban előfordulnak többórás várakozások, mint ahogy látható, hogy sok beteget a folyosón vagyunk kénytelenek ellátni, mert csak tizenhat ágyunk van, de jelenleg is harminc páciens vizsgálata van folyamatban – nyilatkozta dr. Erdélyi Zsuzsanna osztályvezető főorvos. Mi betegellátó, és nem kivizsgáló osztály vagyunk. A páciensek adminisztrációs felvétele a diszpécserpultnál történik meg, onnan a traumatológiára viszik a baleseti sérülteket, a többi kerül az általános sürgősségire. A kiszámíthatatlan és egyenetlen betegbeáramlás miatt gyakran 80-100 beteget látunk el naponta. Tavaly egész pontosan 21.700 főt – tette hozzá a főorvos.

A betegek elsődleges állapotfelmérését az SBO-n a triage-nővérek végzik. Rögzítik például a beérkezés időpontját, a páciens ismert betegségeit, panaszait, a szedett gyógyszereket, a pulzusszámot, vérnyomást, a vércukorszintet, hőmérsékletet, légzésszámot. A szaknővérekből álló triage-szolgálaton nagy a felelősség, hiszen ők sorolják be a betegeket. Azaz ők döntik el, hogy a páciens állapota kritikus, sürgős, relatív sürgős vagy halasztható. Ha valaki ellátása halasztható, akkor minden súlyosabb beteget elévesznek. Problémát okoz, hogy az osztálynak nincs annyi nővére, hogy a triage folyamatosan működjön, csupán 8-tól 16 óráig. Igaz, "holtidőben" az SBO területén működő felnőtt háziorvosi ügyelet komoly segítséget jelent.

A betegek ellátása már az állapotfelmérés után elkezdődik. Van, aki csak egy tablettát kap, de ettől már jobban lesz, másnál a szaknővérek katétereznek, csillapítják a vérzését, hányását. Persze elképzelhető, hogy ezután újra sokat kell várakozni a diagnosztikai vizsgálatokig, de a kezelés elindul – hangsúlyozta dr. Erdélyi Zsuzsanna, aki úgy vélekedett, az SBO-ra érkezőknek azt is meg kell érteniük, hogy egy CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálat nem öt perces munka. Ráadásul közben folyamatosan jönnek az újabb esetek, figyelemmel kell kísérni a már ellátott betegek állapotát, értékelni kell a diagnosztikai vizsgálatok eredményeit is. Gyakran szükség van más szakterületek orvosainak bevonására.

Mivel az SBO-ról köztudott, hogy itt minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, betegeik nagy része eleve hozzájuk jön, kikerülve a háziorvost vagy a szakrendelést – emelte ki a szakember. Az osztály forgalmának 30 %-át jelentik azok a betegek, akik valóban sürgősségi ellátásra szorulnak. Ők nem is reklamálnak soha. Sajnos viszont sokan visszaélnek a munkánkkal. Nehéz például sürgősnek esetnek tekinteni egy olyat, mikor valaki napokig elhanyagolt lázzal vagy sérüléssel kerül hozzánk. Parkinson-kóros időseket hoznak gyakran be olyan indokkal, hogy jobban remegnek a korábbinál. Sok az olyan beteg, akinek a betegsége a háziorvos által, vagy a szakrendelőben is ellátható lenne, de egyszerűbb és – a nálunk tapasztalható várakozási idő ellenére is – gyorsabb megoldani a problémát a sürgősségin. Hiszen itt nincs előjegyzési idő sem az orvosi, sem a diagnosztikai vizsgálatokra – húzta alá a főorvos, aki hozzátette azt is, a hozzátartozók azon is fel szoktak háborodni, hogy egyes betegeket már egy nap után hazaengedünk. Pedig ha egy páciens panasza 24 órán belül kezelhető – tipikusan ilyen egy vese-vagy epegörcs, epilepsziás roham, fejfájás, múló hasmenés – akkor nem visszük át más osztályra, hiszen az eszközeink rendelkezésre állnak a gyógyításra. Tavaly a betegeink fele tőlünk ment haza – emelte ki dr. Erdélyi Zsuzsanna.

Az SBO tavaly befejezett, 622 millió forintos átalakítása után jónak mondható a műszerezettség. Viszont legalább tíz ápolóra lenne még szükségük, de az egy műszakra jutó három betegszállító sem mondható soknak, az orvosok közül pedig többen nem főállásúak – monda a szakember, hozzátéve azt is: a tempó feszített, tévedni nem szabad.

Legolvasottabb cikkeink