• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért nem lehet véglegesen lefogyni a csodainjekciókkal sem

Lapszemle 2024.06.28 Forrás: magyarnemzet.hu
Miért nem lehet véglegesen lefogyni a csodainjekciókkal sem

A fogyással, az életmódváltással a testünkért és az egészségünkért vállalunk felelősséget, a kulcs pedig az ügyben a felelősségvállaláson van.

Bár látványos sikereket érnek el a csodaszerként hirdetett változatos termékekkel, vagy éppen a csodainjekcióval, ezek a sikerek az esetek nagy részében kérészéletűek, illetve, pontosan addig tartanak, ameddig a szert használják. Az obezitás – elhízás – kezelésében egyértelműen hangsúlyos szerepe van a pszichológiai intervencióknak, amely a dietetikával és mozgástudatossággal együtt működőképes – mondta a Magyar Nemzetnek Tatai Csilla egészségpszichológus, a Pszichológus13 Tanácsadó Központ munkatársa.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, terápiában tulajdonképpen a személy önmagára irányuló felelősségvállalását kezdjük el megerősíteni. Az önkontroll és önszabályozás, a nagyobb fokú tudatosság felépítése a cél. Bármennyire szeretnénk, az evés nem egyszerűen racionális tevékenység, hanem roppant bonyolult evolúciós, genetikai, pszichológiai, kulturális hatások következménye, és funkciója bőven túlmutat a biológiai szükségletek kielégítésén – részletezte a pszichológus.

Ha az elhízás fennmaradásában csak a pszichés tényezőket vesszük figyelembe, akkor is számolni kell legalább ötféle tényezővel, ilyen például a végrehajtó funkció zavara, ami egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy az elhízott személyek károsodott döntéshozatali képességet mutattak, ugyanez a helyzet az anorexiásoknál is. Ide tartozik még az is, hogy a kialakult viselkedési szokások kéz a kézben járnak. Az elhízással kapcsolatban az egyik legerősebb szokás a fizikai inaktivitás. 

A maladaptív, azaz a kártékony érzelemszabályozás a modell harmadik eleme, ami azt jelenti, hogy az elhízott emberek a negatív érzelmi állapotukat általában túlevéssel igyekeznek enyhíteni, azonban a magány érzését csak az evés önmagában nem képes felszámolni.

A negyedik ok az elhízás fennmaradásában a depresszió. Egy kutatás szerint ugyanis az elhízás növelte a depresszió valószínűségét, illetve a depresszió az obezitás prediktora volt. 

A modell ötödik fontos tényezője az egészségtudatosság. A berögzült szokásokkal – lásd, túlevés – való hatékony megküzdéshez szükség van tudatosságra, a kockázatok és az egészséges életmód ismeretére, önkontrollra és arra, hogy személy képes legyen reflektálni saját állapotára. 

Az alacsony szintű tudatosság csökkenti a személy énhatékonyságába vetett hitét.

Tatai Csilla hozzáfűzi, nem minden elhízott személynél aktív a modell összes eleme, azonban erre egy  példa az, hogy azok az elhízott személyek, akik depressziósak, kevésbé képesek együttműködni a diétázási és mozgásos programokkal, főleg, ha berögzült szokásaik vannak. Továbbiak a teljes cikkben