• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

Lapszemle 2023.01.10 Forrás: webbeteg.hu
Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

Bár nehéz elfogadni, hogy a beteg által sürgősnek vélt állapotromlás nem kerül azonnali ellátásra, de a hosszabb várakozás kevésbé súlyos bajra utal.

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma szabja meg a várakozási időt, nem pedig a feladatukat ellátó egészségügyi dolgozók munkavégzési sebessége, akik valóban igyekeznek a tőlük telhető legtöbbet megtenni a betegek érdekében. A webbeteg.hu-ban Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász magyarázza el, milyen tényezők döntenek.

Van azonnali ellátást igénylő probléma, de van olyan állapot is, aminek az ellátása fél-egy órát vagy többet is várhat. Egy életmentő beavatkozást igénylő állapot, nyilvánvalóan, azonnali ellátást tesz szükségessé: például szívinfarktus, stroke, súlyos vérzés stb.

A hetek, hónapok óta rosszabbodó problémák miatt jelentkező páciens azonban akár 120 percet is várhat, amíg az orvossal találkozik, ha ezek a bajok a vizsgálat időpontjában sem jelentenek közvetlen életveszélyt (benőtt köröm, hányinger, derékfájás stb.). Így, bár nehéz elfogadni, hogy a beteg által sürgősnek vélt állapotromlás nem kerül azonnali ellátásra, de bizakodásra adhat okot, hogy a hosszabb várakozás kevésbé súlyos bajra utal.

Ha végre az orvoshoz kerül a beteg, akkor a kikérdezés és fizikális vizsgálat után további vizsgálatokra is szükség lehet. Természetesen, ha az első vizsgálat alapján felmerül terápiás szükséglet, azt haladéktalanul megkapja a beteg. A laboratóriumi vizsgálatok eredményére mindenképpen kell várni, a képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR) kivitelezése és eredményének kiértékelése is időbe kerül. Amennyiben szakorvosi konzílium is szükséges, akkor ismételt várakozás következik, hiszen a konzíliárus a saját osztályán lát el feladatokat, esetleg műtőben van. Amikor a közvetlenül rábízott betegekkel kapcsolatban éppen nincs teendő, akkor tud konzíliumot adni. Néha a probléma komplexitása miatt, a beteg legjobb ellátása érdekében több orvos véleménye szükséges a végleges teendők megállapításához. Ez bizony idő. Továbbiak a teljes cikkben