• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mikor lesz hospice osztály Szegeden?

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Nagy szükség lenne Szegeden hospice osztályra, évek óta hiába küzdenek azonban ezért az ügy elkötelezettjei.

Emberhez méltó halált kérnek a végstádiumú rákos betegek számára, de évek óta süket fülekre találnak azok, akik egy hospice osztály létrehozását sürgetik Szegeden. Hogy hol akad el az ügy, azt maguk sem tudják: mindenki másra mutogat, amikor határozni kellene – írja a Délmagyarország Napilap.

A WHO adatai szerint 100 ezer lakosra 5 palliatív ágy szükséges. Magyarországon ezek szerint 500 kellene, jelenleg azonban 200 alatt van a számuk. Csongrád megyében 20 hospice fekvőbeteg-ágy lenne az ideális, nincs egy sem, ilyen jellegű ellátást is csak korlátozott számban végeznek. A Szegedi Hospice Alapítvány havonta mindössze 8–10 beteget tud ellátni anyagi okok miatt, rajtuk kívül pedig egyedül Makón működik még egy mobil csapat, amely a kórházi osztályokra hívható.

A Hospice Szolgálat 2004 óta működik Szegeden. Ők nappali, otthoni ellátást nyújtanak, amelynek megvannak a maga korlátjai. Sajnos a finanszírozásunk nagyon alacsony, így az ápolóink nem tudnak órákat tölteni a betegekkel. Az önkénteseink viszont nem helyettesíthetik őket a munkájukban, hiszen csupán segítőként, lelki támaszként vannak a beteg mellett – emelte ki Mari Albertné, a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki hozzáfűzte: bár a hospice alapfilozófiája, hogy a haldokló beteg otthon töltse utolsó napjait, van, amikor ez nem is megoldható a beteg állapota miatt. Az egyetlen megoldás erre az esetre jelenleg a krónikus belgyógyászati osztály, véleményem szerint azonban egy ilyen beteg nem oda való. Ezért lenne szükség egy hospice osztályra – hangsúlyozta Mari Albertné.

Az egykori II-es kórház épületében működő krónikus belgyógyászati osztályra nagy terhet rónak a rákos betegek, az itt fekvők többsége ezzel a kórral küzd. – Egy 15–20 ágyas hospice osztály minden bizonnyal teljes kihasználtsággal működne Szegeden – vélekedett Zöllei Magdolna osztályvezető főorvos. Ő úgy gondolja: az onkológia mellett kellene kialakítani a krónikus vagy a hospice osztályt, hiszen ezekhez a betegekhez az ottani szakemberek értenek igazán.

Az SZTE Onkoterápiás Klinika mint regionális központ szolgáltatásai, lehetőségei közül nagyon hiányzik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó hospice – nyilatkozta Kahán Zsuzsanna intézetvezető professzor. Mind a létrehozás, mind a fenntartás azonban olyan ráfordítást igényelne, amelynek forrása, keretei nem adottak. A szakmai igény megvan, és történt már próbálkozás a megvalósításra pályázati úton, ez azonban egyelőre nem sikerült – tette hozzá Kahán Zsuzsanna.

A hospice osztály létrehozásának pártolói megkeresték Hűvös Lászlót, a közgyűlés tanácsnokát is, hogy járjon közben az ügyért. Valahol ez határterület az egészségügyi és a szociális ellátás között – fogalmazott az SZTE Onkoterápiás Klinika intézetvezető professzora, aki hozzátette: Mivel az egyetem kezében van az egész ellátórendszer, ők dönthetnek a részlegnyitásról is. De felvettem a kapcsolatot a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központtal is, ahol szabad területet ajánlottak fel egy esetleges építkezéshez. Csakhogy nem volt pályázat, amelyre ezt a tervet be lehetett volna adni.

A hospice osztály terve úgy tűnik, leginkább az anyagiakon bukik el. Schaffer Judit, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke szerint nem véletlen, hogy mindössze 12 helyen van az országban fekvőbeteg hospice osztály. Ez az ellátási forma költséges, hiszen speciálisan képzett gárda dolgozik itt, alkalmaznak pszichológust, lelki vezetőt, mentálhigiénikust és gyógytornászt, valamint az osztály tárgyi felszereltsége is magas színvonalú. Állami finanszírozásból ennek megfelelően nem tartható fenn – emelte ki Schaffer Judit. Azok a kórházak, amelyek bevállalták a hospice osztály működtetését, mind találtak mellé pluszforrást – például egy alapítványt vagy az önkormányzatot nyerték meg támogatónak – tette hozzá a szakember.

A fővárosban működőképes tud lenni egy önálló hospice ház is, Pécsett, Budapesten és Törökbálinton pedig már gyermek hospice ellátással is foglalkoznak – érvelt Mari Albertné, aki szerint Csongrád megye alaposan le van maradva ezen a területen. Úgy gondolom, minden azon múlik, hogy valaki kimondja: kell nekünk ez az ellátási forma. Amíg nálunk ezt egy felelős vezető nem teszi meg, nem lesz előrelépés az ügyben – emelte ki a Szegedi Hospice Alapítvány Kuratóriumi elnöke.