• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milyen hatással lesz a betegellátásra a kata elkaszálása?

Lapszemle 2022.07.13 Forrás: HVG Online
Milyen hatással lesz a betegellátásra a kata elkaszálása?

"Egyetlen rossz döntés elég, hogy egy nap alatt 200 vagy akár 2000 orvost elveszítsünk".

Egy kata alól kieső orvos részmunkaidősként nem biztos, hogy hajlandó lesz 100 kilométereket utazni, hogy heti egyszer rendeljen egy félreeső településen. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a szigorításnak a magánegészségügyben is kedvezőtlen hatása lesz, és akár tömegesen is távozhatnak külföldre a jelenleg szakrendeléseket, ügyeleteket katázva ellátó orvosok. Van olyan szakmabeli azonban, aki szerint csak átmeneti lesz a zavar - írja a hvg.hu.

Teljes mértékben megállja a helyét az az aggodalom, hogy veszélyeztetni fogja a betegellátást a katatörvény átírása. Ha az érintett orvosok nem fognak másod-, harmadállást vállalni, akkor hiány fog fellépni – mondta Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, akit azután kerestünk meg, hogy többen jelezték, számos orvos vállal ügyeletet vagy szakrendelést mellékállásban vállalkozóként katázva, és a kedden a parlamentben elfogadott új kata-szabályok ezt ellehetetlenítik. Ezzel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara is kiadott egy közleményt, amiben mentességet kértek az orvosok számára a törvény egyes rendelkezései alól.

Az új kataszabályok értelmében ugyanis csak azok maradhatnak az adónemben, akik teljes állásban egyéni vállalkozóként dolgoznak, és nem cégeknek, hanem csak a lakossági ügyfeleknek számláznak. Ez a változtatás az orvosok mellett egy sor másik szakmát is érint, és mint arról korábban írtunk, kétséges, hogy egyáltalán lesz-e olyan vállalkozó, aki meg tud felelni a szigorúbb szabályoknak, a tervezett törvénymódosítás ellen tüntetést is indult.

Az adónem várható megszűnését eredményező módosítás mindenféle módon ellehetetleníti a betegellátást mind az állami-, mind a magánegészségügyi szektorban – mondta az alelnök, aki szerint ott lehet erre számítani, ahol magas eszközigényű ellátásról van szó, mint például a nőgyógyászat. Itt az eszközöket és a rendelőt jellemzően egy-egy nagyobb cég üzemelteti, míg az orvos vállalkozóként dolgozik. Az is problémákat fog okozni szerinte, hogy sok páciens úgy vesz igénybe magánellátást katás vállalkozóként dolgozó orvostól, hogy azt egészségbiztosítói számlára kéri, vagyis neki sem fog tudni majd számlázni az adott orvos, hiába lakossági ügyfél.

Ezek az orvosok most választhatnak, a 30–40 százalékos adókulcs vagy a között, hogy teljes egészében kilépnek a másod-, harmadállásból sőt, akár az országot is elhagyhatják, sokaknál ez az utolsó csepp lesz a pohárban.

...

Az alelnök szerint jellegétől függően más-más mértékben érintheti az egyes ellátásokat a változás:

  • a sürgősségi betegellátást 90 százalékban vállalkozó orvosok biztosítják, „vagyis ez lesz az első, ami hangos reccsenéssel darabjaira hullik”;
  • az intenzív ellátásban 50–60 százalékra tehető a vállalkozó orvosok aránya.

A szakrendelői munkák a kisebb városokban, félreeső térségekben is komoly ellátási problémákhoz vezethet, ahol jellemzően heti egy-egy napon rendel csak szakorvos. Itt katás vállalkozóként a jelenlegi 8000–9000 forintos órabére a részmunkaidős szolgálati jogviszonnyal is várhatóan 3500–4000 forintra csökken.

Huszonnégyezer forintért egyetlen orvos sem fog utazni száz kilométert – mondta az alelnök. Azt a másik szakmabeli, a neve elhallgatását kérő forrásunk is elismerte, hogy adódhatnak ellátási problémák, de szerinte ez csak az átállásra rendelkezésre álló idő rövidsége miatt fordulhat elő, és idővel rendeződik. Daróczy-Gaál Ágnes viszont emlékeztetett, hogy egy orvosnak 11 év a képzési ideje, mire teljes értékű szakorvos lesz, elmenni viszont pillanatok alatt elmennek: Egyetlen rossz döntés elég, hogy egy nap alatt 200 vagy akár 2000 orvost elveszítsünk.

További részletek a cikkben.