• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyorsfokozatra kapcsolt a majomhimlő

Lapszemle 2022.07.13 Forrás: mandiner.hu
Gyorsfokozatra kapcsolt a majomhimlő

A betegség egy hónap alatt letudható, de "kissé taszító látványt nyújtanak a gennyes hólyagok és a helyükön képződő fekélyek”.

Egyelőre még nem sorolták be a szexuális úton terjedő betegségek közé, annak ellenére sem, hogy Európában a fertőzöttek nyolcvan százaléka úgy kapta meg a vírust. Meghatszorozódott a majomhimlős esetek száma. A virológus szerint a nyári fesztiválszezon meglehetősen kockázatosnak tekinthető - írja a mandiner.hu.

Egy hónap alatt meghatszorozódott a majomhimlős esetek száma világszerte az Our Word in Data statisztikái szerint. A legtöbb esetet Európában Spanyolországból jelentették, július 8-i adatok szerint a járvány májusi kirobbanását követően itt összesen 2034 fertőzöttet regisztráltak. Ezt követi az Egyesült Királyság 1553 diagnosztizált esettel, majd Németország 1490-nel. Magyarországon eddig 24-en érintettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 8-i tájékoztatása szerint.

A majomhimlőt egyelőre még nem sorolták be a szexuális úton terjedő betegségek közé, annak ellenére sem, hogy Európában a fertőzöttek nyolcvan százaléka szexuális úton kapta meg a vírust – mondja lapunknak Rusvai Miklós. A virológus felhívja a figyelmet, hogy a nyári fesztiválszezon meglehetősen kockázatosnak tekinthető mind a covid, mind a majomhimlő szempontjából. „Természetesen mindegy, hogy zenés vagy kulturális a rendezvény tematikája, ahol sokan összejönnek, szórakoznak, esetleg a hangulat is oldódik az alkoholfogyasztás miatt, ott nagyobb a fertőzés kockázata is” – fejti ki.

A két vírus között fontos különbség egyrészt, hogy míg a covid cseppfertőzéssel terjed, addig a majomhimlő szoros testi kontaktussal, vagyis előbbit könnyebb elkapni. Másrészt míg a covid súlyosabb betegséglefolyást is okozhat, addig a majomhimlő viszonylag enyhe betegség: kellemetlen, kiütéses bőrelváltozásokkal, gennyes hólyagokkal jelentkezik, amit átmeneti lázas állapot kísérhet. Ezek a bőrelváltozások nagyjából két-három hét után jelennek meg a fertőződés után, és négy hét alatt el is múlnak. A betegség egy hónap alatt letudható, de közben – mint a szakértő fogalmaz – „nagyon kellemetlen, valljuk meg őszintén, kissé taszító látványt nyújtanak a gennyes hólyagok és a helyükön képződő fekélyek”.

További részletek a cikkben.