• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindennapi testnevelés falramászással

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap Online

Teljes a nemzet egysége a jelszót illetően: mozgás!A részletek viszont, aggályosak.

A mindennapos testnevelés több évtizedes szakmai elképzelése szeptembertől testet öltött. A közoktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán tanulóknak minden nap van „tornaórájuk". A részletek viszont, különösen a felmenő rendszer miatt a jövőt illetően, aggályosak – írja a Somogyi Hírlap – online.

A testnevelő tanárok már most sem lelkesednek maradéktalanul, hogy leértékelődtek, vagyis többet dolgoznak ugyanannyi pénzért. A pluszfeladatot elszámolható túlóra nélkül kell végezniük, ráadásul az egész napos iskola jövőre minden bizonnyal végképp elnyeli a túlórájukat. A nagyobb óraszám mellé új tanerőt a legtöbb fenntartó nem tudott csatasorba állítani – írja a lap. Az is látható, hogy csak igen kevés iskolában van optimális infrastruktúra a törvény betartásához. Ahol kiválóak a feltételek, ott eddig is csúcsra járt a terem kihasználtsága, szorult bérlőkön aligha tudnak segíteni. Ahol pedig télvíz idején eddig is a folyosóra, lépcsőre szorult a diákhad, ott a falramászás marad. És a remény: a 12 milliárdos tornaterem-építési programban lesz mozgástér számukra is.

Az államtitkárság erről másfél hete úgy tájékoztatta az Origo.hu-t, hogy a tornatermek építését célzó pályázatokat kiírták, a bírálatok zajlanak. Meglepő gyorsaság, és a fenntartóváltás évében legalábbis az is kérdéses, az önkormányzatok mertek-e nagyot álmodni, hiszen aligha tudják, mi az állam terve az intézményrendszerrel hosszútávon.

Az elmúlt tanévben három somogyi kisiskola kapott rendkívüli kormánytámogatást, hogy a intézményük megmaradhasson: Juta, Magyaratád és Szentbalázs. A kormány négy kisiskolát újra nyitott, jelezve, nem ért egyet elődjei ténykedésével (nyolc év alatt állítólag 163 iskola esett áldozatául ennek), és a települések jövőjét fenyegető iskolabezárásokkal. De a kis iskolák vajon képesek-e talpon maradni, és tisztes oktatást biztosítani a mindennapos testneveléssel is? A számok és a vélemények azt mutatják, Jutában igen.

Hivatal Nándorné polgármester közölte, az alsó tagozatukon a 21 helybéli kisdiák mellett 15 „bejárójuk" van, Kaposmérőtől Jákóig. A napi testmozgáshoz felújított, komfortos, öltözővel ellátott tornaszoba áll rendelkezésre, valamint aszfaltos sportpálya és füvesített park. Idén egy gyógypedagógus bérét megtakarítják, mert nincs már autista gyermekük. De az iskola érzékenysége és gyermekcentrikussága szülői vélemények alapján megmaradt.

A kaposvári Zrínyi Ilona kéttannyelvű tagiskola a város egyik legkeresettebb képzése. A 460-as engedélyezett létszámot kettő híján betöltötték, ami olykor 30 fölötti osztálylétszámokkal jár. Ez a kellemes teher nehezen megoldható feladat elé állította az egyébként testnevelő tanári végzettséggel is rendelkező Puska Zoltán vezette tantestületet. Az igazgató elmondta: eleget tettek a törvényi előírásoknak, megoldották, hogy a 16 osztály mindegyikének az órarendjében öt testnevelésóra legyen szeptembertől. Ez azonban nem volt könnyű, hiszen az aulát és a folyosót már eddig is igénybe vették a téli napokon – tette hozzá Puska Zoltán.

Amíg nem ér oda minden somogyi iskolába a tornaterem-építési program, addig sok helyütt marad a folyosó és a lépcső tornatérként – összegzi a lap. (Továbbiak a teljes cikkben)