• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindössze öt pont - az ellenzék a programról

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az idei előirányzatba nem fér bele, jövőre a nulla szaldósra tervezett államháztartás nem engedi.

"Újabban többet nyilatkozik a korábban hallgatag egészségügyi államtitkár. Legutóbb azt találta mondani: „kötöttem egy alkut, hogy elkezdem az egészségügy rendbetételét, az pedig ízlés kérdése, hogy ezzel párhuzamosan vagy egy másodperccel később jelentkezem be a bérekért a kormányzatnál". Hadd fordítsam magyarra: Ónodi-Szűcs Zoltán érzékelhető nagyságú többletpénz nélkül vállalta el az ágazat vezetését, rendet ígért a kormányfőnek, aki egyes értesülések szerint azt hiszi, hogy van elég pénz az egészségügyben, csak lopják" - írja Kökény Mihály volt egészséghügyi miniszter a Népszava vélemény rovatában.

"Szóval a lényeg a rendteremtés, a fegyelmezés, s persze az, hogy az ágazatvezető mellébeszéléssel, a szakmai szervezetek megosztásával tartsa féken az egyre erőteljesebb indulatokat. Azzal a Cser Ágnessel ír alá megállapodást, aki mögött már régóta nincs szakszervezet, tehát nem is várhatja el, hogy a munkavállalók hiteles képviselőjüknek tartsák.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen alkut is kötött Ónodi-Szűcs. Tartalmáról, legfeljebb abból az 5 pontos programból lehet következtetni, amelyet már több ízben meghirdetett.
A cikkíró sorra veszi és véleményezi az öt pontot, majd így folytatja: "Szegényes és elégtelen az államtitkári program. Hosszan sorolhatnánk, mire nem jut figyelem, sőt meg sem említik Ónodi-Szűcs interjúi. A teljesség igénye nélkül ide tartozik a közegészségügyi biztonság, a gyógyszertámogatás (hiszen a kisnyugdíjasok egyre kevésbé tudják kifizetni a patikai számlát), a betegjogok érvényesítése, a mentés, a betegszállítás.

Ugyanakkor az egészségügyi finanszírozás nemzetközi statisztikáit elemezve nyilvánvaló, hogy az egészségügyi közkiadások mértéke alapvetően politikai döntés kérdése. Szakértők, civil szervezetek egyetértenek, hogy tisztességes béremeléshez (nem az európai uniós bérekhez) legalább 250-300 milliárd forintra lenne szükség, és ezt kellene még kiegészíteni legalább 150 milliárd forinttal, hogy ne termelődjön újra a kórházak adósság állománya.

Az államtitkár öt pontjának egyike sem tartalmaz ilyen igényt. Nyilván jó előre megmondták neki, ne álmodozzon: az idei előirányzatba nem fér bele, jövőre a nulla szaldósra tervezett államháztartás nem engedi. Pénz - sok pénz - nélkül pedig az államtitkár teljesítménye is nulla lesz. Előre szólok"  - írta a korábbi miniszter.