• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minősíthetetlen és felismerhetetlen ételt adnak a diákoknak?

Lapszemle Forrás: heol.hu

A jelenlegi feltételek mellett nem megoldható a közétkeztetés reformja, így 35–70 százalékos drágulás is jöhet a menzákon.

Sok gyermek leginkább csak az óvodai, iskolai menzán jut meleg ételhez. Ezért sem mindegy, hogy a közétkeztetésben milyen táplálékot biztosítanak. Hazánkban a táplálkozástudományi szakemberek évek óta szorgalmazzák a menzareformot, s erre számos kísérlet is történt, ám átütő sikert a mai napig sem sikerült elérni – írja a heol.hu portálja.

Kerecsenden például jó úton járnak. A Berekerdő óvoda saját főzőkonyhájáról biztosítják nem csak az ovisok, hanem az iskolások, a szociális ebédet igénylők, illetve az önkormányzati alkalmazottak étkeztetését is. Naponta átlagosan 300 adag meleg ételt főznek, illetve itt készítik a tízórait és az uzsonnát is. Koósné Reha Valéria intézményvezető úgy fogalmaz, hogy ők szerencsés helyzetben vannak, hiszen sikerült megtartaniuk az önálló konyhájukat, s pár éve az önkormányzat vállalta a HACCP, azaz a szigorú minőségbiztosítási rendszer kiépítését. Az államtól kapott normatív támogatás, amely idén januártól 108 ezer forint fejenként, elegendőnek bizonyul, hogy egészséges, tápláló, vitamindús ételeket készítsenek.

Egerben 5275 gyermek vesz részt a közétkeztetés valamilyen formájában. A bölcsődéseknek és az óvodásoknak tálalt étel minőségi és mennyiségi szempontból is kifogástalan, azonban az általános és középiskolások menzai kosztjával kapcsolatban rengeteg a kritikai észrevétel – így fogalmazott nemrég Martonné Adler Anikó, a Fidesz egri szervezetének képviselője egy sajtótájékoztatón. Mint mondta: egy budapesti cég jelenleg négy főzőkonyhában 1831 diáknak készít sokszor minősíthetetlen és felismerhetetlen ételt. A jelenlegi városvezetés eltökélt szándéka, hogy változtasson a jelenlegi gyakorlaton, annál is inkább, mert a duplájára emelt állami normatíva ezt lehetővé tenné.

A közétkeztetés tervezett reformjáról egyébként a minap egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége, miután a szövetség szerint a jelenlegi feltételek mellett nem megoldható a reform, így 35–70%-os drágulás is jöhet a menzákon. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet.

Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke úgy fogalmazott a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, azonban a jelenlegi nyersanyagnormából – ez iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a benne foglalt előírásokat. Szerinte kérdés az is, hogy az önkormányzatokat vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák.

Legolvasottabb cikkeink