• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása

Lapszemle 2022.08.29 Forrás: nepszava.hu
Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása

A járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan tíz-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban.

„A COVID-19 világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására” – ezzel a címmel jelent meg a Népegészségügy legújabb, idei első számában egy tanulmány, amelyet nyolc szerző – Mayer Balázs, Tóth Manna, Csanádi Marcell, Zemplényi Antal, Fedgyas-Freyler Petra, Oross-Bécsi Rita, Elek Péter, Szécsényi-Nagy Balázs – jegyez. Azt vizsgálták, hogy a járványnak a három legnagyobb daganat-típusban (tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és a végbélrák) milyen hatása volt a kezelésekre - ismertette a Népszava.

A tanulmány egyértelműen igazolja, hogy mindhárom kezeléstípusban csökkent az ellátás. 

Leginkább a műtétek maradtak el: így például mintegy 40 százalékkal a tüdő-, 12 százalékkal az emlő-, és 20,5 százalékkal a vastag- és végbéldaganatos kevesebb beteget operáltak meg a járvány első másfél éve alatt, mint az azt megelőző években. Ugyan kisebb mértékben mint a műtétek, de csökkent a sugár-, illetve a kemoterápiás kezelések száma is. Míg az utóbbi ellátásban csak néhány (4,3, 4,1, 3,8) százalékkal maradtak el a terápiák, addig a sugárkezeléseknél (22,3, 15,8, 28,3) százalékkal.

Az esetszám és a kezelések visszaesésének arányában a három daganattípus vonatkozásában is eltérések mutatkoznak. A tüdődaganat-műtétek esetében az erősebb visszaesést magyarázhatja, hogy különösen nehezített volt a gyanú kivizsgálása (például a bronchoszkópiához negatív COVID-19 teszteredményre volt szükség). További nehezítő tényező lehetett, hogy a tüdődaganat ellátásának kapacitása szűkült, mivel a pulmonológiai osztályok tevékenységét a COVID-19 betegek ellátása dominálta. Így például az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tevékenységét teljes egészében koronavírus-ellátásra rendezték be.

A szerzők jelezték: a COVID-19 világjárvány elleni intézkedések miatt nemcsak a feltételezett új daganatos betegek, hanem a már diagnosztizált, kezelés alatt álló páciensek is számos nehézséggel néztek szembe. Így például a szűrések időleges felfüggesztése és a terápia megkezdésének késedelmén kívül, olykor-olykor meg is szakadt az ellátásuk. Ezeket a problémákat az ellátás időről-időre való újraszervezésével csak részben sikerült megoldani. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink