• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mire készül az Orbán-kormány az egészségügyben?

Lapszemle 2018.05.17 Forrás: portfolio.hu
Mire készül az Orbán-kormány az egészségügyben?

Az egészségügyi kormányzat a kapacitásmenedzsmentre és a betegút-menedzsmentre fókuszálhat a jövőben.

Orbán Viktor egyetlen mondatából sok mindent ki lehet olvasni arra vonatkozóan, hogy mire készül az új kormány az egészségügyben. Közben Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének egészségügyért felelős csapata kezd összeállni. A portfolio.hu az eddigi kijelentések és a felmerült új nevek alapján próbálja kitalálni, milyen intézkedések lehetnek napirenden az egészségügyi kormányzatnál. 

Nagy dolgokra fog vállalkozni a negyedik Orbán-kormány - ígérte Orbán Viktor múlt heti parlamenti beszédében, miután a képviselők megválasztották miniszterelnöknek. Beszédében konkrét intézkedések nem szerepeltek, inkább nagy ívű célokat fogalmazott meg, azonban egy rövid mondatra sokan felfigyelhettek: 

A népbetegségeket radikálisan visszaszorítjuk, s ennek érdekében nem riadunk vissza az egészségügy ésszerűsítésétől és erős ösztönzők bevezetésétől sem - mondta a legfontosabb célok között megemlítve a kormányfő. 

A fenti rövid mondatából több fontos következtetést is le lehet vonni, elég csak a lényeges szavakra fókuszálni: népbetegség, ésszerűsítés, ösztönzők. 

Egészségügyi szakértőkkel folytatott beszélgetéseink alapján elképzelhető, hogy a kormány az ésszerűsítés (1) keretében eddig politikailag érzékeny területekhez is hozzányúl a hazai egészségügyben. Ennek keretében az egészségügyi kormányzat a kapacitásmenedzsmentre és a betegút-menedzsmentre fókuszálhat a jövőben. A népbetegségek (2) elleni küzdelem tekintetében is szükség lesz a központi akaratra, és szabályokra. Viszont ami újdonság lehetne, az a pozitív ösztönzők bevezetése, ami azt a célt szolgálná, hogy a lakosság minél nagyobb hányada vegyen részt szűrőprogramokon. 

Az is tudható már, hogy Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató-főorvosa lesz az egészségügyért felelős államtitkár. 

Az általunk megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szakértők úgy vélekedtek, hogy a nevek alapján úgy tűnik, a kuratív, gyógyító szemlélet lesz az uralkodó az ágazat jövőjében, nem pedig a preventív megfontolások. Az is sokat elárul a kilátásokról, hogy a progresszivitás legmagasabb szintjéről érkeznek a vezetők, országos és egyetemi szemlélettel. 

Volt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy összetétele alapján a parlament egészségügyi bizottsága sem lesz kezdeményező, elnöke a szocialista Kórozs Lajos lesz. Ebből egyesek arra következtetnek, hogy a kormány által kidolgozott jogszabályokkal szemben nem lesz erős parlamenti kontroll, ezek viszonylag könnyedén átmehetnek a bizottságon.

A teljes cikk a portfolio.hu portálon olvasható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink