• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

Lapszemle 2018.10.08 Forrás: minap.hu
Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

A versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

Jó problémamegoldó képesség, talpraesettség, kiváló angol nyelvtudás és persze a szakmai ismeretekben való jártasság – korábbi oktatója szerint ezek mind jellemzik a EuroSkills-en, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán az ápoló szakmában hazánkat képviselő Varholik Dávidot. A fiatalember ezüstéremmel tért haza Budapestről. „Nagy büszkeség ez Miskolc és az itteni szakképzés számára is”, mondta el Bihall Tamás BOKIK-elnök a minap.hu-nak.

A EuroSkills látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Varholik Dávid – aki egyébként gimnáziumi tanulmányait követően jelentkezett az MSzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumába, hogy szakképesítést szerezzen – osztályfőnöke javaslatára indult az országos előválogatón. Innen hét társával jutott tovább, majd egy újabb „rostát” követően hárman kezdhették meg tavasszal a felkészülést. Végül Dávidot választották ki, aki képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyen ápoló szakmában. Mentora Fehér Zsuzsanna volt.

– Nagyon fontos volt számomra az az alap, amit itt, a Ferencziben sajátítottam el – mondja érdeklődésünkre a bő egy éve már a megyei központi kórház kardiológiai osztályán dolgozó Dávid, aki hozzá is teszi: a versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha valaki mozgott, dolgozott kórházközegben, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

A fiatal miskolci ápoló november elején áll újra munkába. Tervekből elmondása szerint egyre több van, kinyílt számára a világ. Cél egy diploma megszerzése, mesterképzést is el szeretne végezni, aztán szeretne oktatni, de pontosan tudja: addig még nagyon sokat kell tanulni, dolgozni.

– Hogy miért ajánlom a fiataloknak az ilyen versenyeken való részvételt? Egyrészt nagyon sok embert ismerhetünk meg, másrészt rengeteg tapasztalatot, kapcsolatot szerezhetünk. Ugyanakkor fel is figyelnek az emberre, könnyebb így karriert építeni – sorolja.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmaz az eredmény kapcsán, hogy „Miskolc és a miskolci szakképzés számára is nagy büszkeség és öröm Dávid sikere”.

– Azt reméljük, hogy a helyi szakképzés fejlesztésére erőteljesen felhívja a figyelmet az eredmény, hiszen egy szakmában nemzetközi versenyen ezüstérmet szerezni nagyon-nagy dolog. Dávid ezért az eredményért nagyon megdolgozott. Biztos vagyok abban is, hogy életének egy meghatározó eseménye volt ez, pozitív kimenettel lesz az életére. Előtte a világ, az elhelyezkedésével szerintem nem lesznek gondok. Azt reméljük, hogy nagyon sok fiatal példát fog ebből meríteni – fűzi hozzá az elnök.

Legolvasottabb cikkeink