Nagyon egészséges a halhús, de nem árt betartani néhány szabályt, ha halétel kerül az asztalunkra.
A halban található Omega-3 zsírsav és a sovány fehérje nagyon egészséges. Jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak olajos halat. Azt azonban nem árt tudni, hogy szinte minden halban van bizonyos mennyiségű higany, ami a felnőtt szervezet számára nem jelent problémát, de kisgyermekeknél, szoptatós nőknél figyelni kell rá - írta az inforádió honlapja.
A makrélában, a cápahúsban vagy a kardhal húsában és a tengeri kagylókban is általában több a higany. A gyerekek és a kismamák ezek helyett inkább rákot, tonhalat, lazacot vagy harcsát fogyasszanak.
A higany mellett figyelni kell a parazitákra is. Ez nem csak a halaknál van így. Gondosan kell kezelni, rendesen át kell sütni, vagy párolni a halhúst, ha nem marad nyers, akkor megelőzhetjük a bajt.
Ha nem szeretjük a halat, akkor sem kell lemondanunk a húsában lévő egészséges anyagokról, hiszen azokhoz más formában is hozzájuthatunk. Erről a teljes cikkben