• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit ér a vezénylési terve, ha nincs elég kórházi dolgozó?

Lapszemle 2020.09.23 Forrás: hvg.hu
Mit ér a vezénylési terve, ha nincs elég kórházi dolgozó?

Magyarországon dolgozó orvosok és ápolók száma véges, sőt erősen hiányos, amin a koronavírus-járvány első hulláma csak tovább rontott.

Ágyakkal és lélegeztetőgépekkel készül a kormány arra, hogy novemberre akár 400 ezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban, azért viszont nem sokat tett, hogy megoldódjon a krónikus létszámhiány. Az elmúlt évben egy egész egyetemi évfolyamnak megfelelő 40 év alatti orvos tűnt el a rendszerből, szakápolókat már a magánegészségügybe sem találnak, az intenzív osztályokon pedig csak találgatni tudják, mikor fog rájuk szabadulni a járvány - írja a hvg.hu.

„A szakemberek által meghatározott legrosszabb várható koronavírus-fertőzöttségi mutatók kétszeresét is ki kell bírnia a magyar egyészségügyi kapacitásnak” – jelentette be az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök nem fukarkodott a számokkal sem: szakemberek véleményére alapozva azt mondta, a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani Magyarországon, és ebben az esetben 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, és 800 embernek lesz szüksége egy időben lélegeztetőgépre. Bár, hogy biztosra menjenek, eleve 400 ezer fertőzöttre készítik fel a rendszert.

Nem véletlen, hogy a kormányfő a koronavírus-fertőzöttek drasztikus emelkedésére adott válaszul a szabad ágykapacitást és a lélegeztetőgépeket emeli ki: ezekből darabra valóban nincs hiány Magyarországon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium júniusban árulta el, hogy több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet. Ha Orbán Viktor legrosszabb forgatókönyvével számolunk, ez még mindig 14 400 darabbal több, mint amennyire egyszerre szükség van. 

...

Amiről viszont a miniszterelnök a jelek szerint nagyon nem szeret beszélni, az a hadra fogható egészségügyi személyzet száma. A kormánynak persze erre is van megoldása, "vezénylési terv" mondja ki, hogy ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat (következésképp ott nem lesznek elegen). Ez azonban nem oldja meg azt a nyilvánvaló problémát, hogy a Magyarországon dolgozó orvosok és ápolók száma véges, sőt erősen hiányos, amin a koronavírus-járvány első hulláma csak tovább rontott. Az érintettekkel folytatott beszélgetések alapján úgy tűnik, a rendszerből tavasszal eltűnt dolgozók azóta sem tértek vissza, így az őszi – Orbán Viktor szerint is nehéz – időszakra még kevesebb ember áll készenlétben.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink