• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit gondoljunk a kórházak elé kirakott inkubátorokról?

Lapszemle Forrás: 168 Óra

A miskolci kórház főbejárata előtt 1998-ban elhelyezett inkubátorban a kisfiú a tizenkettedik újszülött.

Egészséges kisfiút helyeztek el december 24-én este a miskolci kórház előtt kihelyezett inkubátorba. Az ott hagyott újszülött 3360 grammot nyom, 50 centiméteres egészséges kisfiú, akit Karácsonyi Zéténynek neveztek el a nővérek. A kórház főbejárata előtt 1998-ban elhelyezett inkubátorban a kisfiú a tizenkettedik újszülött. Édesanyjának, szüleinek még van hat hetük, hogy jelentkezzenek az újszülöttért, ennek hiányában a baba gyorsan örökbefogadó családba kerülhet. Hazánkban 20 éve van mód a humánusnak nevezett gyerek elhagyásra, szakemberek, de nemzetközi szervezetek is tiltakoznak a gyakorlat, illetve a kihelyezett „babadobozok" ellen.

Magyarországon évente 3-8 újszülött kezdi itt az életét, az 1996 óta működő csecsemőmentő inkubátorokba körülbelül százötven baba került eddig – írja a 168ora.hu portálja.

A program, illetve az eszköz meghonosítóinak célja az volt, hogy aki nem tud vagy nem akar személyesen lemondani a gyerekéről, így megtehesse. A rendőrség ugyan a szokásos közigazgatási eljárás keretében megpróbálja megtalálni a gyerek szüleit, ez azonban csak papírforma, mivel ezzel a cselekedettel úgynevezett humánus módon lemond a gyerekéről a szülő, semminemű jogi következményekkel nem kell számolnia. Ez az eljárás az örökbefogadási procedúrát megkönnyíti, mert a gyerek ilyetén elhagyása jogilag lemondásnak tekinthető, noha nem tudható, ki és miért hagyta ott a gyereket.

Szakemberek, illetve az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága álláspontja szerint viszont azonban ez a lehetőség nem a csecsemőgyilkosságok ellenszere, ráadásul több jogi, gyermekvédelmi aggályt is felvet. Ez a lehetőség megsérti az újszülöttek jogát, mert nem tudják kik ők, honnan származnak, és a többi családtag – apa, nagyszülők, testvérek – sem ismerhetik meg egymást.

A módszer ellenzői szerint a fő probléma az, hogy a krízisben lévő várandós nők nem kapnak megfelelő támogatást, amivel a tragédiák megelőzhetők lennének, és segítenék az anyákat, szülőket a gyerek megtartásában, vagy az örökbe adásban. A program éppen arra bíztatja a bajban lévő várandóst, hogy titokban hordja ki a gyereket, titokban, segítség nélkül szülje meg, és ne fedje fel maga és családja adatait, ne kérjen segítséget.

S hogy miért nem tudnak a krízisre kitalált inkubátorok sokkal több életet megmenteni? Mert a súlyos krízisben, pánikban, bajban lévő nők többsége nem tud, nem is tudhat az inkubátorok létezéséről, nem tud eljutni nagyvárosi kórházak jelzés nélküli hátsó bejáratához.