• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MOK-levél: még nem jött válasz a minisztériumból

Lapszemle Forrás: Hír TV

Csak az OTH üzent: a teljesíthetetlen szabály 60 napos türelmi idővel lett bevezetve, s ez még ketyeg.

Sem az államtitkárságtól, sem a minisztertől nem kapott még választ a Magyar Orvosi Kamara elnöke arra a levélre, amelyet januárban, egy a kamara készítette felmérés eredményéről küldött, s amelyben a sürgősségi betegellátó osztályokon tapasztalható orvoshiányról és az abból fakadó anomáliákról írt összefoglalót. Éger István a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hívta fel a figyelmét arra, hogy bár január 1-jén hatályba lépett az a jogszabály, amely előírja, hogy minden ilyen kórházi osztályon sürgősségi orvostani szakvizsgával rendelkező orvos vezet csak ügyeletet, a szabály 60 napos türelmi idővel lett bevezetve, s ez még ketyeg. Mint emlékezetes, a MOK felmérése szerint 140 oxiológus van az országban a szükséges 600 helyett.

A levél megjelenése óta a sajtóban többször – legutóbb az Indexen - megjelent államtitkársági reakció szerint az ágazat vezetése nem ismeri azt a módszertant, amivel a MOK felmérése készült és a problémáról hozzájuk nem érkezett jelzés sem a szolgáltatóktól, sem a Magyar Kórházszövetségtől.

Ennek kapcsán Éger István elmondta, a felmérés módszertanával nincsen semmi probléma, az abszolút objektív, csak két számot kell megnézni: hány embernek van ilyen szakvizsgája ma Magyarországon, és akkor kiderül, hogy 140-nek,. Utána ki kell számolni, hogy a 103 aktív sürgősségi osztályon vagy fogadóhelyen hány szakorvosra van szükség egy hónapban a folyamatos ellátáshoz. És akkor kiderül, hogy 600 kellene. Ezt nem kellett felmérni, ezek tényszerű adatok.

A kérdésre, mi lenne a megoldás? – Éger István elmondta, közel 20 éve született egy döntés, hogy átveszünk egy amerikai mintájú sürgősségi rendszert. 20 éve lehet tudni, hogy a sürgősségi szakorvosképzés romokban hever, nincs erre elég vállalkozó. Igaz ugyan, hogy az utóbbi 2-3 évben ösztöndíj támogatással, kamarai segédlettel kiharcolt béremeléssel kezd kialakulni valami, de ez nagyon elkésett dolog, a helyzetek pedig adottak.

Nagyon sok átmeneti megoldás lehetséges, lehet a sürgősségi ellátáshoz közelálló szakmákból szakorvosokat bevonni az ellátásba, de az, hogy nem tudunk a problémáról, és úgy csinálunk, mintha nem lenne, az biztos nem megoldás – szögezte le Éger István. A műsor teljes egészében itt megtekinthető