• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Most akkor megbukott a svéd koronavírus-modell?

Lapszemle 2020.07.21 Forrás: hvg.hu
Most akkor megbukott a svéd koronavírus-modell?

Vajon ki lehet-e mondani, hogy eredményes volt a svédek koronavírus-stratégiája?

Majdnem 80 ezer fertőzött és több mint 5500 halott a tízmilliós országban – a hivatalos adatok szerint egyelőre ez a különutas svéd koronavírus-modell eredménye. Ez elsőre akár teljes bukásnak is tűnhet, de ha a számok mögé nézünk, már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a helyzet - írta a hvg.hu.

Még a sokat látott svédeket is megdöbbentette az interjú, amely csütörtök este jelent meg az egyik legnagyobb napilap, a Dagens Nyheter hasábjain. Johan Carlson, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője ebben arról beszélt: a legújabb kutatások szerint akár a 40 százalékot is elérheti a koronavírussal szemben immunitást szerzett lakosok száma Stockholmban. Márpedig - ha hinni lehet a számoknak – ez már nem is áll messze a nyájimmunitáshoz szükséges arányoktól.

A bejelentést ugyanakkor érdemes megfelelő távolságtartással kezelni. Maga Carlson is utalt rá, hogy a 40 százalék csak becslés és kizárólag a fővárosban érvényes, Svédország többi részén a szám ennek körülbelül a fele. A kérdés viszont továbbra is ugyanaz: vajon ki lehet-e mondani, hogy eredményes volt a svédek koronavírus-stratégiája? A válasz azonban – mint a kutatások eredménye – most sem fekete vagy fehér.

z Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Svédország ezekkel az adatokkal a második helyet foglalja el a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek listáján: az elmúlt két hét adatai szerint az országban 66 fertőzött jut 100 ezer emberre. Hogy itt is meglegyen az összehasonlítás, érdemes megemlíteni, hogy ugyanez a szám az Egyesült Királyságban 32,4, Spanyolországban 15,7, Olaszországban 4,5, Magyarországon pedig 1,1. Ha tehát csak a döbbenetesen magas számokat vizsgálnánk, elég könnyű lenne azt mondani, hogy a korlátozásban nem hívő svédeket valósággal letarolta a koronavírus. 

Ha azonban jobban az adatok mögé nézünk, a történetnek van egy másik oldala is, ami azt is segít megérteni, miért ragaszkodnak a svédek saját modelljükhöz. Az országban ugyanis az elmúlt 60 napban drasztikusan emelkedett a fertőzöttek száma, a komolyabb esetek és a halálozások száma viszont egyértelműen csökkent.

Május 31-én az országban kicsit kevesebb mint 40 ezer fertőzött volt, a szám július 16-ára viszont majdnem megduplázódott. A halálesetek száma ehhez képest csak 20 százalékos emelkedést mutatott.

Fontos az is, hogy mára az új fertőzöttek száma is csökkenő tendenciát mutat, míg június 24-én 1804 új fertőzöttet találtak, július 16-án ugyanez a szám 360 volt. Továbbiak a cikkben