• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A koronavírus kórházi fertőzésként is pusztítóbb, mint az eddigiek

Lapszemle 2020.07.21 Forrás: hvg.hu
A koronavírus kórházi fertőzésként is pusztítóbb, mint az eddigiek

Idén a járvány néhány hónapja alatt 260 ember halt meg kórházi fertőzésként elkapott koronavírus miatt.

A koronavírus hazai halálos áldozatai közül 260 kórházi fertőzésként kapta el a betegséget, ami nemcsak önmagában, hanem a korábbi kórházi fertőzési adatokhoz képest is kiemelkedő szám. Ez nem csak magyar jelenség, kérdés azonban, hogy egy esetleges második hullám esetén mit lehet tenni a járvány kordában tartása érdekében. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt, ezért a hvg.hu szakértőket kérdezett a lehetőségekről.

A nozokomiális (kórházi fertőzéses) járványokat csaknem lehetetlen kivédeni, az más kérdés, hogy kicsit jobb információáramlással csökkenteni lehetett volna a mértékét. A számok alapján nem reagáltak elég gyorsan – mondta a hvg.hu-nak Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke, aki hiányolta, hogy szakmai körökben is csak pletykák keringtek arról, melyik kórházban alakult ki járvány kórházi fertőzés miatt. Ezt szerinte ugyanúgy térképre kellett volna vinni, mint a fertőzöttek adatait.

Egy, a háttérben nyilatkozó forrás azt mondta, sokkal szigorúbban kell venni az izolációt, a másik kórházba vagy idősotthonba szállított betegeknél kötelező elvégezni a tesztet (még ha egy negatív eredmény nem is ad 100 százalék biztonságot), fontos, hogy az egészségügyi személyzetnek megfelelő védőfelszerelése legyen, annak helyes használatát kell oktatni és számonkérni is, hogy ne adhassák át egyik betegről a másikra a betegséget.

A jelenlegi eljárásrend alapján csak a gyanús eseteket kell tesztelni, a magas kockázatú beavatkozásoknál pedig védőruhát kell viselni. Csilek András infektológus nem is tartaná életszerűnek, hogy minden egyes kórházba kerülő pácienst szűrjenek koronavírusra. Differenciálni kell – akár városi szinten – erre legfeljebb ott lehet szükség, ahol súlyosabb helyzet van.

Tudomása szerint egyébként a legtöbb pesti kórházban szinte mindenkit letesztelnek. Arra is kell figyelni, hogy az ellátás ne csússzon, például egy vesemedence-gyulladásos, lázas beteg ne várjon ki két teszteredményt az ellátásig.

Nehéz megtalálni azt a vékony határt, mikor ez nem megy át őrületbe, ésszerűtlenségbe. Ha mindenkit koronavírusosként kezelünk, akkor nem csak tesztet kell végezni, de be is kell öltözni a vizsgálathoz, majd minden a pácienst külön kórteremben elhelyezni. Ezt így lehetetlen megcsinálni.

Ez olyan szintű tesztelési hullámot indított volna, amit Csilek szerint nem is bír a rendszer. Több kórházban létrehoztak úgynevezett „szürke zónát”, ahová a „határesetnek” tekintett betegek kerültek a sürgősségiről. Őket ellátták, de a teszt eredményéig nem helyezték normál osztályra. Százszázalékos biztonságot ez sem ad, hiszen a teszt eredménye is hibás lehet, mégis, ez a szeparáció lehet a megoldás a jövőben is. Továbbiak a cikkben