• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Most szakad össze a tesztkapacitás, két hét múlva van eredmény

Lapszemle 2020.09.24 Forrás: portfolio.hu
Most szakad össze a tesztkapacitás, két hét múlva van eredmény

Minél több tesztet kellene végezni és elkülöníteni a betegeket, hogy kordában lehessen tartani a járványt.

Hihetetlenül hosszú várólisták alakultak ki a koronavírus-tesztre és a tesztjeik eredményére várók körében. A hatósági ár bevezetése tovább rontott a helyzeten, és mostanra a vállalatoknak is súlyos gondokkal kell szembenézniük. Ha egy dolgozó gyanús esetté válik, hosszú ideig nem tudják meg, hogy valóban fertőzött-e. Az egyik legnagyobb szolgáltató jelenleg 7 nap múlva tud időpontot adni tesztre, és további 5 nap az eredmény megküldése. A korábbi néhány napos folyamat tehát mostanra már hivatalosan is közel két hét, írja a Portfolio.

Van, akinek több mint egy hetet kellett várni az eredményre - próbálta nyugtatni az egyik háziorvos a páciensét, akinek már az 5. napja nem érkezik meg a koronavírus-tesztének az eredménye. Miután arra is napokat kell várni, hogy kiérkezzen a mentő, így nem ritka, hogy meggyógyul vagy kórházba kerül a páciens, mire megérkezik az eredmény.

A koronavírus-tesztre azóta kell egyre többet várni, hogy Magyarországon felfutott a járvány. A tesztelő mentőkre jelentős teher hárult, de mostanra már nem csak a mentők, hanem a laborok is túlterhelődtek. Különösen azóta nehéz a helyzet, mióta 19 500 forint lett a teszt hatósági ára, hiszen számos magánszolgálató vonult ki a piacról, illetve korlátozta, vagy függesztette fel a mintavételi tevékenységét.

A tesztek napi száma nem tud 10-12 ezer fölé emelkedni, miután azonban egyre több a gyanús eset, így egyre csak nő a várólista. Így történhetett meg, hogy a tesztelés már nem tudja követni a vírus valódi terjedését az országban.

Ezt a várólistát fogja csökkenteni, hogy az új eljárásrend miatt már teszt nélkül is pozitív esetnek minősíthet egy háziorvos egy gyanús esetet. Ez azonban nem oldja meg a problémát. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy minél több tesztet kellene végezni és elkülöníteni a betegeket, hogy kordában lehessen tartani a járványt. Magyarország azon kevés európai ország közé tartozik, ahol csak kifejezetten indokolt esetben tesztelnek, a legtöbb európai ország gyakorlatilag mindenkit tesztel, akinek tünetei vannak, sőt, sokan még azokat is, akiknek nincsenek.

Legolvasottabb cikkeink